Både kurderne og opprørsgruppene Al-Nusra-fronten, Den islamske staten i Irak og Levanten skal ha lidd tap i kampene, melder opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Området skal ha vært herjet av sammenstøt i flere dager.

— Det er for tidlig å snakke om bruk av grenseovergangen, sier den væpnede kurdiske gruppen YPGs talsmann Redur Xelil til nyhetsbyrået Reuters. En irakisk tjenestemann fortalte at han kunne høre skyting med håndvåpen, bombekastere og artilleri.

Inntok by

Fredag morgen skal opprørerne ha gått inn i byen Al-Yaarubia, etter å ha kjempet mot islamistene der i flere dager. Kurderne og de såkalte jihadistene - tilhengere av hellig krig - slåss om kontrollen over oljerike områder i det nordøstlige Syria.

Opprørerne i Syria har i utgangspunktet et felles ønske om å styrte president Bashar al-Assad og hans regime i Damaskus. Men de siste månedene har de i stigende grad ligget i væpnet konflikt også med hverandre.

Kurderne som nå er innblandet i kampene øst i Syria, ønsker ifølge nyhetsbyrået AFP å få selvstyre i de nordøstlige delene av landet. Kravet er at dette selvstyret skal tilsvare det andre kurdere har fått i det nordlige Irak.

Trengt situasjon

Men kurderne befinner seg i en trengt situasjon. Redur Xelil påpeker at de er sperret inne av islamister på en side, tyrkiske styrker på en annen og den stengte grensen mot irakisk Kurdistan på en tredje.

Fredag kveld ble minst fire mennesker drept under sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Assad i Libanon, som er Syrias naboland i nord. Kampene raste i områdene Bab al-Tabbaneh og Jabal Mohsen, meldte det statlige libanesiske nyhetsbyrået NNA.

President Michel Suleiman skulle lørdag lede et møte i Libanons nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte situasjonen. Et hovedtema ville trolig bli den svekkede sikkerheten i havnebyen Tripoli, meldte nyhetsbyrået DPA.