Etter at juryen hadde diskutert saken i to dager, ble Zimmerman lørdag lokal tid frikjent på alle tiltalepunkter.

Hadde han blitt funnet skyldig i overlagt drap, kunne han blitt dømt til livsvarig fengsel. Juryen, som besto av seks kvinner, hadde også mulighet til å erklære ham skyldig i uaktsomt drap.

Trayvon Martin døde da han ble skutt av Zimmerman i februar i fjor, men 29-åringen har forklart at han skjøt i selvforsvar.

Ble ikke pågrepet

Hendelsen fant sted i et inngjerdet nabolag i Sanford i Florida. Saken har fått bred medieomtale og vakt sterke følelser, ikke minst i den svarte delen av befolkningen i USA. Mange reagerte på at politiet først lot være å sikte Zimmerman, som var med i et frivillig vaktkorps. Først etter 44 dager ble han pågrepet.

29-åringen valgte å ikke forklare seg da forsvarerne hans onsdag avsluttet sin bevisførsel i retten i Sanford.

Omfavnet hverandre

Zimmerman smilte kort, men virket ikke sterkt følelsesmessig berørt, da kjennelsen ble lest opp.

29-åringens foreldre, som var til stede i retten, omfavnet hverandre. Martins familie befant seg ikke i rettssalen.

Både demonstranter og et stort antall journalister hadde samlet seg utenfor i forkant av kjennelsen, og mange av demonstrantene sang «ingen rettferdighet, ingen fred».

Av frykt for uro har det vært et omfattende sikkerhetsopplegg på plass ved rettsbygningen i perioden hvor saken har pågått.

Tidligere har aktivister omtalt rettssaken som «et avgjørende øyeblikk» i borgerrettighetskampen i USA.

Ubevæpnet

Trayvon Martin hadde vært i butikken og kjøpt godteri da han ble skutt av Zimmerman. Han har forklart at han trodde 17-åringen var påvirket av stoff, og at han ikke visste om gutten var bevæpnet eller ikke.

Det viste seg at Martin var ubevæpnet. Men ifølge Zimmermans forsvarere gikk Martin løs på 29-åringen og slo hodet hans mot fortauet.

Dødsfallet fikk først lite oppmerksomhet, men Martins foreldre og deres advokater presset på, og etter hvert ble saken plukket opp av mediene. Til slutt ble presset så stort at Zimmerman likevel ble pågrepet og siktet.

Selvforsvar tillatt

Kritiske røster har hevdet at Martin ble mistenkeliggjort fordi han var svart og gikk i hettegenser. Selv president Barack Obama har engasjert seg i saken og sagt at om han hadde hatt en sønn, ville han ha lignet på Martin.

Men saken har også engasjert tilhengere av en kontroversiell lov i Florida som politiet viste til da de i første omgang lot være å pågripe Zimmerman. Loven sier at en person som føler seg truet på livet eller i fare for å bli alvorlig skadd, kan ta i bruk våpen for å forsvare seg.

Og det var nettopp det som skjedde, ifølge Zimmerman. Han har forklart at han ble angrepet av Martin, og kort etter skyteepisoden ble det tatt bilder av 29-åringen hvor han har blod i ansiktet.