Den ferske utenriksministeren besøker Egypt på et tidspunkt da det politiske landskapet er delt mellom sekulære opposisjonelle på den ene siden og islamister ledet av Det muslimske brorskap på den andre.

Det skal holdes valg i slutten av april, men flere opposisjonspartier har varslet boikott.

To år etter Mubarak

Den egyptiske økonomien har forverret seg kraftig som følge av den politiske uroen som har rådet grunnen i de to årene som har gått siden president Hosni Mubarak ble tvunget fra makten.

— Vi mener at det er viktig i en tid med økonomiske utfordringer at det egyptiske folket samler seg om økonomiske avgjørelser og prøver å komme til enighet, sa Kerry etter samtaler med sin egyptiske kollega Mohammed Kamel Amr i Kairo.

I et møte med egyptiske forretningsledere sa Kerry at det er avgjørende at Egypt inngår en avtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på 4,8 milliarder dollar, drøye 27 milliarder kroner.

Nye sammenstøt i Port Said

— Det er klart for oss at IMF-avtalen må inngås, slo Kerry fast.

Låneavtalen var så godt som klar i fjor høst, men Egypt må gjennom smertefulle kutt for å få pengene. I forbindelse med protestene mot grunnlovsavstemningen i desember utsatte president Mohamed Mursi tiltakene, blant annet kutt i subsidiene til drivstoff.

Uroen i Egypt ser ut til å fortsette. I millionbyen al-Mansoura i Nildeltaet støtte et gravfølge sammen med politi lørdag, mens demonstranter satte fyr på en politistasjon i byen Port Said ved den nordlige innseilingen til Suezkanalen.