25 år gamle Daniel Rye Ottosen ble tatt til fange av opprørere nord i Syria 17. mai i fjor, etter å ha tatt seg over grensa fra Tyrkia for å dokumentere sivilbefolkningens lidelser.

Etter oppfordring fra Ottosens familie og danske myndigheter har dansk presse unnlatt å omtale bortføringen, i håp om at dette skulle gjøre det lettere å få ham løslatt.

Ikke omtalt

Etter 13 måneder i fangenskap opplyste familien torsdag kveld at Ottosen er satt fri og at han etter omstendighetene har det bra.

Familien takker alle de som har bistått i arbeidet med å få ham fri, også danske medier som lenge stilltiende har hatt kjennskap til bortføringen.

— Hensynet til Daniels sikkerhet har gjort at alle har avholdt seg fra å dekke historien. Pressen anmodes fortsatt om å vise hensyn og diskresjon, heter det i pressemeldingen de sendte ut torsdag kveld.

Ottosens sjåfør og tolk ble også tatt til fange, men ble løslatt etter kort tid. Det var de som varslet om bortføringen.

Ble holdt av ISIL

Det er ikke kjent hvilken opprørsgruppe som har holdt den danske fotografen som gissel, men godt orienterte kilder mener å vite at det var Den islamske staten i Syria og Levanten (ISIL).

ISIL kontrollerer store områder nord i Syria, og opprørerne i denne gruppen er beryktet for sin brutalitet.

Det er heller ikke kjent om det ble betalt løsepenger for Ottosen, men fotografens familie gikk tidligere i år ut med en bønn om pengebidrag til slike løsepenger.