USA har foreløpig ikke kommentert opplysningene fra Jemen. Jemens forsvarsdepartement identifiserer ikke amerikaneren som skal ha blitt befridd, men nylig mislyktes USA i et forsøk på å befri den amerikanske journalisten Luke Somers fra al-Qaida på den arabiske halvøys (AQAP) fangenskap.

Somers søster sier imidlertid til nyhetsbyrået AP lørdag at FBI-agenter har fortalt henne at broren er blitt drept i en mislykket redningsaksjon.

Forsvarsdepartementet i Sana opplyser på sine hjemmesider at ti av al-Qaida-medlemmene som holdt en amerikaner til fange, ble drept i aksjonen i Wadi Abdan Al Daqqar-regionen i provinsen Shabwa.

Sikkerhetskilder sa til nyhetsbyrået AFP tidligere på dagen at amerikanske og jemenittiske styrker er i ferd med å frigi en amerikaner. Lokale kilder opplyste at ni mistenkte al-Qaida-opprørere lørdag morgen ble drept i et amerikansk droneangrep sørøst i Jemen.

Journalist

Droneangrepet skal ha skjedd i den delen av Jemen der USA nylig mislyktes i et forsøk på å befri Somers.

— Noen gisler ble reddet, men andre, blant dem Somers, var ikke på stedet som var mål for operasjonen, sa Pentagon-talsmann John Kirby torsdag.

Den amerikanske journalisten ble bortført i Jemens hovedstad Sana i fjor.

På nettsidene til det jemenittiske forsvarsdepartementet ble det forrige uke meldt at al-Qaida hadde flyttet flere gisler, blant dem Somers, en brite og en sørafrikaner, bare dager før redningsoperasjonen ble satt i gang i provinsen Hadramawt sør i Jemen.

Ikke kjent for gisseldrap

Etter den mislykkede aksjonen lovet Pentagon å arbeide kontinuerlig for å få gisler hjem.

— USA vil ikke tolerere bortføringer av vårt folk og vil jobbe utrettelig for å sikre våre innbyggeres sikkerhet, og for å holde deres fangevoktere ansvarlige, sa Kirby.

Ifølge amerikansk etterretning er AQAP den farligste fløyen av al-Qaida, men gruppen er ikke kjent for å ta livet av utenlandske gisler ofte. (©NTB)