Nouri al-Maliki bekrefter overfor BBC torsdag at syriske bomber falt over opprørere utplassert rundt den irakiske byen Al-Qaim tidligere denne uken. Selv om Irak ikke hadde bedt Syria om å angripe opprørerne, sier Maliki at han ønsker ethvert angrep på ISIL velkommen.

Opprørere fra den militante ekstremistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som kriger i Syria og nylig innledet en storstilt offensiv i Irak, angrep Al-Qaim forrige uke. Siden har det blitt meldt om harde kamper, og i løpet av helgen var byen under ISILs kontroll.

Brutal kamp med opprøre

Sunnimuslimske ekstremister i opprørsgruppen ISIL og andre militante opprørere alliert med gruppen har i løpet av juni overtall kontrollen over store områder i en brutal offensiv nord for Bagdad.

Fremmarsjen kan delvis forklares med en bred misnøye blant marginaliserte sunnimuslimer med Malikis sjiadominerte styre.

Torsdag melder også statlig irakisk fjernsyn at nasjonalforsamlingen i Irak skal samles 1. juli. Det er første skritt på veien mot å danne en ny regjering. Det var visepresident Khudair al-Khuzai, som er fungerende president og en nær alliert av statsminister Nuri al-Maliki, som kunngjorde at de folkevalgte skal tre sammen i et møte i parlamentet 1. juli.

Presset statminister

Drøyt én måned etter at sittende statsminister Malikis parti ble utropt til vinner av valget på ny nasjonalforsamling i april, er den mangeårige regjeringssjefen under hardt press mens landet rammes av et brutalt opprør.

En rekke stemmer både i Irak og internasjonalt, med Malikis allierte USA i spissen, har bedt om at statsministeren danner en samlingsregjering som omfatter både sunniarabere og kurdere.