Forslaget falt med 13 stemmers overvekt torsdag kveld, 285 stemte nei, mens 272 representanter støttet forslaget.

Dermed havarerte Camerons planer om en rask militær reaksjon mot Syria.

Etter avstemningen lovet Cameron ikke å sette seg over resultatet av avstemningen i Parlamentet.

— Det er tydelig at Parlamentet ikke ønsker militær britisk deltakelse i Syria, sier Cameron.- Jeg forstår skepsisen i både befolkningen og Parlamentet, og vil forholde meg til det, sier Cameron videre.

Parlamentet ble torsdag innkalt til en egen sesjon for å diskutere situasjonen i Syria.

Men selv om regjeringens rådgivere mener Storbritannia kan gå til aksjon uten FN-mandat, tviler mange av de folkevalgte i Parlamentet på om det vil være lurt.

Overrasket

Etter å først ha tvunget regjeringen til å dempe et forslag om å godkjenne bruk av militærmakt mot Syria, overrasket landets største opposisjonsparti, Labour, med kunngjøre at de overhodet ikke ville støtte forslaget.

Labour-leder Ed Miliband legger vekt på at FN-inspektørene må få gjøre ferdig sitt arbeid, og at det er for tidlig å gå inn for et militært angrep nå. Bevisene må komme først, sier Miliband.

I sin tale til Underhuset la Miliband vekt på å lære fra erfaringene fra Irak-krigen og understreket at man ikke har sikre bevis for at det var Syrias president Bashar al-Assad som sto bak bruken av kjemiske våpen nær Damaskus.

En kilde i regjeringsapparatet anklager Miliband for å vingle i sin stillingtaken og å komme Assad «til unnsetning», skriver The Guardian.

USA handler alene

Samtidig torsdag gjorde Det hvite hus det klart at USA kan komme til å gå til aksjon mot Syria alene. Men at en amerikansk reaksjon på den angivelige bruken av kjemiske våpen vil være begrenset. Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, avviser at USA vil bli dratt inn i et scenario tilsvarende USAs invasjon i Irak.

Myndighetene la torsdag også fram en uttalelse fra regjeringens etterretningskomité. Den mener det ikke er tvil om at det var et angrep med kjemiske våpen utenfor den syriske hovedstaden Damaskus i forrige uke.

Men til nyhetsbyrået Associated Press sier amerikanske myndighetskilder at det er «flere hull» i etterretningsrapportene som knytter president Bashar al-Assad til bruken av kjemiske våpen.

- Neppe snarlig angrep

Noe militært angrep mot landet er neppe nært forestående, mener en norsk ekspert.

— Når og hvis et angrep kommer, vil landene som deltar trolig bruke alle virkemidler unntatt soldater på bakken. Men det pågår fortsatt heftig politisk diskusjon om saken, påpeker seniorrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) overfor NTB.

Så lenge denne diskusjonen i og utenfor FNs sikkerhetsråd ikke er avsluttet, vil USA og dets allierte heller ikke angripe Syria. Man ønsker seg mer tid til å finne en løsning som ikke omfatter en militær aksjon, men det vil bli et angrep slik situasjonen er nå, mener Solli. (©NTB)