— Tilbaketrekningen fra assosieringsavtalen må sees i lyset av Ukrainas alvorlige økonomiske situasjon og deres store avhengighet av Russland, sier Danmarks Europaminister Nick Hækkerup.

— Volden mot demonstranter er et galt signal fra Ukrainas ledere. Med vår støtte til assosieringsavtalen har vi markert en støtte til demonstrantene, sier han.

USAs ambassadør i Ukraina, Geoffrey Pyatt advarer mot konsekvenser av bruken av vold mot demonstranter i Kiev. Til Voice of America sier han at respekt for at menneskerettighetene har «topprioritet» for USA. Respekt for disse verdiene er en del av grunnlaget for strategiske relasjoner mellom USA og Ukraina, sier Pyatt, og understreker at Ukrainas ledere er informert om at USA ser protestene i Kiev som «en positiv faktor, som viser demokratisk styrke».

Tysklands kansler Angela Merkel uttaler gjennom sin pressetalsmann:

— Demonstrasjonene sender et klart signal. Forhåpentligvis hører Ukrainas president Viktor Janukovitj etter. Det er imponerende å se hvor mange ukrainere som reiser seg for drømmen om et Ukraina som deler Europas verdier.

Polen og Sveriges utenriksministre, Radoslaw Sikorski og Carl Bildt skriver i en felles kunngjørelse:

«Vi er imponert over hvor mange ukrainere som trosser kulden for å protestere mot sin presidents plutselige avgjørelse om ikke å skrive under assosieringsavtalen med EU. Polen og Sverige var initiativtakere til EUs Østpartnerskap, som forslaget til avtalen med Ukraina er et resultat av.

De «fordømmer» Russlands handlinger med tusler om handels- og gassanksjoner dersom Ukraina går inn i EU. Sikorski og Bildt understreker at EU «ikke vil hales inn i en meningsløs auksjonskrig om Ukrainas fremtid» - og refererer til Russlands forslag om å være med i forhandlingene mellom EU og Ukraina.

EU-kommisjonens formann, Manuel Barroso, sier til journalister i Berlin at: «Ukrainske myndigheter må respektere retten til å demonstrere. Vi håper at dialogen fortsetter i en ånd som er god for Ukraina og andre i Europa». Ukrainas regjering har ikke oppfylt løfter om å beskytte ytringsfriheten, men har «derimot angrepet friheten for egen vinning», og til stor skade for ukrainske medier, står det i en rapport som Freedom House offentliggjorde i går.

Statsminister Erna Solberg (H) er bekymret for situasjonen i Ukraina og understreker at myndighetene må tåle folkets protest.

— Man må tåle at et slikt stort politisk veivalg møter en reaksjon i befolkningen, sier hun til NTB om myndighetenes reaksjon på de store protestene mot at Ukraina sa nei til en tettere tilknytning til EU. Hun mener det ikke er noen tvil om at det har vært vesentlig russisk press inne i bildet i Ukraina.

I en appell fra ukrainske opposisjonelle, til USA og EU, sies det at «Ukrainas regjering er korrupt og ikke tenker på befolkningen. Et stort antall av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen. Presidenten og regjeringspartiet stjeler massivt fra statsbudsjettet og befolkningen og har gjentatte ganger vist sin arrogante holdning til borgerne. Vi ber om støtte til fredlig avsettelse av den nåværende regjeringen og til demokratisk valg av nytt parlament.»

VIBEKE SPERLING

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN