Forslaget ble lagt fram torsdag og åpnet for å øke USAs statsgjeld de neste seks ukene.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, troppet selv opp i Det hvite hus for å presentere planen for Obama, men vant ikke gehør.

Ifølge The New York Times vendte presidenten tommelen ned for forslaget, fordi det i seg selv ikke vil innebære at offentlige kontorer og virksomhet kan gjenåpnes.

Krever budsjettavstemning

Fristen for å øke gjeldstaket, som nå er på 1.670 milliarder dollar, utløper neste torsdag.

Obama insisterer på at Kongressen må gjenåpne de offentlige USA, som i stor grad har vært stengt i ti dager.

— Vi er villige til å se på alle forslag Kongressen legger fram, men vi er ikke villige til å la en fraksjon av Det republikanske partiet i Representantenes hus holde økonomien som gissel for å fremme uvedkommende og ekstreme politiske krav, sier talsmannen.

Det er imidlertid fortsatt uklart hvorvidt Republikanerne er villige til å vedta budsjettet for 2014 og dermed sørge for at de de hundretusener av offentlige ansatte som har vært permittert siden 1. oktober, kan gå tilbake til jobb.

En gruppe republikanere tilknyttet Tea Party-bevegelsen har nektet å vedta budsjettet fordi det har bevilgninger til Obamas omstridte helsereform.

Kursendring

Vilje til å gå med på å heve gjeldstaket er uansett en betydelig politisk kursendring for Republikanerne. Ved å heve gjeldstaket, unngår man, i hvert fall midlertidig, en situasjon der USA misligholder gjelden sin. Mange eksperter har advart om at det ville kunne få katastrofale konsekvenser både for den amerikanske økonomien og for verdensøkonomien.

— Tiden er inne for å starte disse forhandlingene, sa Boehner til pressen etter å ha orientert sine partifeller om planen.

Skepsis i egne rekker

Men Boehners plan ble mottatt med skepsis av mange av hans partifeller, opplyser kilder i partiet. Lederen for Representantens hus har det siste året fått et svekket grep om sine tropper. Flere av representantene lengst til høyre har flere ganger stemt mot Boehners oppfordring i flere viktige voteringer.

Likevel, aksjemarkedet svarte umiddelbart positivt da nyheten om Boehners utspill kom. Kursene på de viktigste indeksene steg med over 1 prosent i håp om at det kan bli en løsning på budsjettkrisen.