Legemiddelet Zmapp er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmasuticals, som i forrige måned fikk grønt lys fra amerikanske myndigheter til å teste det ut på mennesker.

Nyheten om at medisinen er på vei til Liberia kom samtidig med at eksperter på medisinsk etikk kom sammen til et hastemøte i Genève for å drøftede de moralske aspektene ved bruk av slik medisin på mennesker.

Det er Verdens Helseorganisasjonen (WHO) som har kalt inn til møtet.

Over tusen dødsofre

De siste tallene fra WHO viser at ebolautbruddet har tatt livet av 1.013 mennesker og at 1.848 er smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. Mange av ofrene er helsearbeidere. I perioden 7.-9. august ble det registrert 52 dødsfall i de tre vestafrikanske landene.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helgen en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til det nye legemiddelet.

Mandag sa amerikanerne ja, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia. USA presiserer at deres rolle i dette kun har vært å sette liberiske myndigheter i kontakt med produsenten av Zmapp, ifølge BBC.

Teste

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har samtidig åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia.

Zmapp er blitt brukt i USA på to hjelpearbeidere som nå viser tegne til bedring. Medikamentet er også brukt på en romersk-katolsk prest som ble smittet i Liberia, men som blir behandlet i Madrid.

Ut over dette er Zmapp kun blitt testet på aper og er ikke blitt sikkerhetsevaluert for bruk på mennesker, melder BBC. (©NTB)