Venter nye dødsdommer

Dom i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French skal avsis i Kisangani i dag. Rettsalen ble i dag morges gjennomsøkt, etter mistanke om at en granat var smuglet inn.

 • Nicolai Heyerdahl
 • Anders Nordstoga
 • Ida Halvorsen Kemp
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Siste hendelser:

 • 14.14: Ifølge VG Nett avviser retten erstatningskravene fra følgende parter: Den drepte sjåførens enke, onkel, hjelpesjåføren, en passasjer, og sjåførens fagforening.
 • 14.08: Rettens president blar gjennom papirene sine. Han sier at han har glemt et ark. Noen minutter senere finner han arket, og opplesningen fortsetter.
 • 14.01: Molands forsvarer, André Kibambe, ler og rister oppgitt på hodet, melder VG Netts reporter i Kisangani.
 • 13.57: Om Molands psykiske helseproblemer, forteller Moliba at retten skrev en forespørsel til en psykiater i Kinshasa, men at brevet ble aldri sendt fra Kisangani, melder VG Nett. Dette angivelig fordi Moland viste tegn til bedring. Moliba antyder at Moland utnyttet sykdommen, ifølge Dagbladet.no. (Ankesaken ble utsatt flere uker da Moland var for syk til å møte. Retten la da til grunn at han skulle undersøkes av en psykiater før saken ble gjenopptatt. Dette skjedde aldri.)
 • 13.52: Retten synes å legge til grunn Molands påståtte tilståelse overfor sjåførens enke , mens French beskyldes for løgn.
 • 13.40: Foreløpig høres det ut som om nordmennene igjen blir kjent skyldige i drap og spionasje. Hendelsesforløpet beskrives slik kongolesiske vitner har forklart. Nordmennenes forklaringer legges altså ikke til grunn.
 • 13.30: Domstolens president, Pascal Moliba, er ferdig med å lese opp dommen fra første rettsrunde. Nå redegjør han for hva slags hensyn som ligger til grunn for dommen i ankesaken, og ramser opp alle erstatningskravene.
 • 13.20: Det synes å være en hel del formaliteter som må gjennomgås, før selve dommen kan leses opp.
 • 13.05: Rettelse: Ifølge VG Nett er det den forrige dommen som først er blir lest opp. Domstolens president gjennomgår denne punktvis, med bemerkninger. Det skal kun være snakk om lite vesentlige påpekninger.
 • 12.45: Rettens president har begynt å lese opp dommen, melder Dagbladet.no. Etter det Aftenposten.no kan forstå, tyder det som hittil er lest opp, på at de igjen blir funnet skyldige.
 • 12.40: Moland og Frenchs levnetsbeskrivelser og gjerningene de er tiltalt for, leses opp. Selve domsavsigelsen synes ikke å ha startet. Den er ventet å ta ca. én time.
 • 12.20: Retten er satt. Advokatene har tatt på sine sorte kapper, og Moland og French reiser seg. Tiltalepunktene leses opp. Moland og French oppgir nok en gang personalia.
 • 11.55: Som pauseunderholdning i retten vises en actionfilm med handling fra jungelen. Moland og French har flyttet stolene for å se på filmen, melder VG Nett. Vanligvis er det vist klipp fra TV-serien Prison Break, men aktor satte i dag ned foten for dette, melder Dagbladet. Aktor fryktet at nordmennene kunne la seg inspirere.
 • 11.40: Nå venter retten bare på at presidenten i dommerpanelet, Pascal Moliba, skal komme. Moliba skal være til stede i bygningen.
  Artikkelen oppdateres

Klokken elleve i formiddag ventet Tjostolv Moland og Joshua French fremdeles på domsavsigelsen i Kisangani. Etter planen skulle retten ha blitt satt klokken 08.30.

Forsinkelsen skyldes at flere sentrale aktører ikke har ankommet. Molands forsvarer, André Kibambe, ankom ifølge VG Nett rettssalen like før klokken elleve. Han hadde fløyet fra Kinhasa.

Dommerne er ennå ikke i salen. Mens de venter, passes publikum på av opprørspoliti, melder VG Nett, med batonger og tåregass. Opprørspoliti har også vært i rettssalen tidligere. Moland og French snakker med Kibambe.

Ransaking og opprørspoliti

Militærpoliti har ransaket pressefolk og andre i rettssalen, uten å finne noe. Ifølge Dagbladet.no mistenket politiet at noen hadde smuglet en granat inn i salen.

— Vi må undersøke alle i rettssalen. Sikkerhetspersonellet kom sent så derfor går vi gjennom alle bager og lommer i retten, forklarte aktor Bwamulunda ifølge avisen.

Det dreide seg ikke om grundige kroppsransakinger, men politiet gikk gjennom alle vesker og bager, meldte VG Netts reporter.

Les også

Ber om dødsstraff for Moland og French

I god form

Tjostolv Moland og Joshua French ankom retten i Kisangani ved ni-tiden torsdag morgen.

Også en del vaktsoldater, pressefolk og UDs representant Erling Skjønsberg er til stede, melder VG Nett i sin livedekning.

Moland og French sitter i hver sin plaststol og venter. De ser ut til å være i god form.

Dømt for drap

Tidligere i høst ble de to nordmennene dømt for drap og spionasje i første rettsrunde.

I dag faller dommen i ankesaken i Kisangani.

Nordmennenes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, har liten tro på at dommen vil bli endret, melder TV 2.

Joshua French er noe mer optimistisk, og tror det kan få betydning at de valgte å forklare seg i runde to:

— Jeg tror det har gjort et visst inntrykk på retten. Jeg hadde en lang utredning, og jeg må si det var veldig positivt, for jeg hadde ventet langt flere avbrytelser fra dommere og advokater under forklaringen, sier Joshua French til VG Nett .

Domsavsigelsen skulle etter planen starte klokken 09.00, men blir forsinket.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Ber om dødsstraff for Moland og French

 2. Avviser Kongos spionasjekrav

 3. - Jeg tror på en god slutt

 4. Fikk endelig møte sønnen

 5. – Godt for Moland å møte moren

 6. Får hver sin forsvarer

 7. - Jeg ble dopet og torturert

 8. Ingen reell tilståelse fra Moland

 9. Moland ber om legehjelp

 10. Moland og French må møte syke i retten

 11. Ankesaken fortsetter i Kongo

 12. - Håper å treffe Tjostolv flere ganger

 13. Moland flyttet tilbake til fengselet

 14. Joshua French forklarer seg i retten

BT anbefaler

– Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

En kvinne er tiltalt for å ha kjørt over flere personer.

LES SAKEN