Obama og McCain til Bush for å diskutere krisen

Barack Obama og John McCain drar torsdag til president George W. Bush for å diskutere finanskrisen. Samtidig setter McCain valgkampen på vent.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Mindre enn seks uker før valget har den amerikanske valgkampen tatt nok en dramatisk vending etter en ny overraskelse fra John McCain.

President Bush ringte og inviterte Obama til Det hvite hus bare timer etter at McCain kunngjorde at han midlertidig avbryter valgkampen på grunn av finanskrisen. McCain ber også om at presidentdebatten i Mississippi fredag utsettes.

Må komme sammen

Senatoren fra Arizona setter valgkampen på vent for å bidra i forhandlingene om redningspakken på 700 milliarder dollar som Bush-administrasjonen har lagt frem. I tillegg stanser han både TV-reklamer og arbeidet med å samle inn penger til valgkampen.

– Det er nå tid for at begge partier kommer sammen for å løse dette problemet. Vi må møtes som amerikanere, ikke som Demokrater og Republikanere. Og vi må diskutere til krisen er løst, sier McCain.

Obama avviser

McCain ba Obama følge hans eksempel, men Demokratenes presidentkandidat avviste invitasjonen.

– Det er akkurat nå det amerikanske folk trenger å høre fra personen som om rundt 40 dager vil få ansvaret for dette, sier Obama.

– Jeg mener det kommer til å bli del av presidentens jobb å kunne håndtere mer enn en ting av gangen, legger han til.

Kommisjonen som arrangerer debattene, sier at det ikke er aktuelt med en utsettelse, og at den skal holdes som planlagt

Felles uttalelse

McCains kunngjøring kom etter en samtale der han og Obama var blitt enige om å komme med en felles uttalelse om finanskrisen. Ifølge Obama-leiren rettet de en forespørsel om en felles uttalelse i en telefonsamtale til McCain allerede onsdag morgen.

Men en talsmann for McCain sier at telefonen ikke kom fram til senatoren og at forslaget om en felles uttalelse ikke ble nevnt.

Onsdag kveld kom de to likevel med en uttalelse der det heter at krisepakken er ufullkommen, men at forsøkene på å redde den amerikanske økonomien ikke må strande.

Bush-tale

McCains dramatiske beslutning overskygget nesten president George W. Bushs tale til nasjonen om finanskrisen og behovet for at Kongressen vedtar administrasjonens redningspakke på 700 milliarder dollar.

Hele den amerikanske økonomien er i fare, og den vil gå inn i en lang resesjon dersom ikke krisepakken på 700 milliarder dollar vedtas, sa president George W. Bush i den direktesendte talen fra Det hvite hus.

Obama fram på målinger

Kritikere sier McCains beslutning kun er et politisk stunt for å vise lederskap i en krisesituasjon.

Barack Obama har gått fram på meningsmålingene etter at finanskrisen eksploderte i begynnelsen av forrige uke. På en ny måling for Washington Post-ABC News leder Obama med 9 prosentpoeng over McCain.

Men trass i uenighet om debatten bør avholdes, så er de to kandidatene overraskende enige om hvilke endringer som må inn i milliardredningspakken Det hvite hus presser på for å få vedtatt.

Begge mener en uavhengig ekspertgruppe må ha tilsyn med hvordan skattemilliardene brukes, og de ønsker garanter for at sjefene i selskapene som blir hjulpet, ikke blir belønnet med skyhøye fallskjermer.

UENIGE: John McCain vil utsette valgkampen under finanskrisen. Obama mener det er nå amerikanerne trenger den som mest. Foto: SHANNON STAPLETON

BA OM PENGER: President George W. Bush talte til nasjonen om finanskrisen og behovet for at kongressen vedtar administrasjonens redningspakke på 700 milliarder dollar. Foto: YURI GRIPAS

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Robin (24) var på vei hjem da han plutselig kjente kniven mot magen

  2. Kvinne arrestert – skal ha knivtrua fleire personar

  3. FHI: Nye tilfeller av koronasmitte på fly og ferge

  4. Ingebrigtsen tok Bamba-grep på dag én

  5. Frigir navn etter døds­ulykken på riksvei 5

  6. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel

  1. USA-valg 2012