Serbia fyller maktvakuum i Kosovo

Kosovo har erklært seg som en selvstendig stat. Hvordan kan da Serbia holde både parlamentsvalg og lokalvalg i Kosovo søndag?

Publisert Publisert
  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Alle som måtte ha innbilt seg at kosovarene nå er herrer i eget hus, løsrevet fra sine gamle serbiske herskere, får seg en tankevekker søndag. Da avholder Serbia valg — også i Kosovo.

Serbia godtar på ingen måte at Kosovo er selvstendig, selv om staten er anerkjent av et 40-talls land - inkludert de fleste EU-land, USA og også Norge. «Kosovo er Serbia» er et slagord praktisk talt alle serbiske partier stiller seg bak. Ergo er de fast bestemt på at det skal holdes serbiske valg også i Kosovo.

Vanskelig å hindre

Serbia nøyer seg ikke bare med å arrangere parlamentsvalg i Kosovo. Parlamentsvalg kunne det vært en viss logikk i, siden de fleste av de drøyt 100.000 serberne som bor i Kosovo har serbisk pass, og siden den nye grunnloven i Kosovo tillater dobbelt statsborgerskap.

Men Serbia skal også arrangere lokalvalg i sin gamle provins søndag. Det er i strid med alt EU, FN og Kosovos egen regjering har lagt opp til. Riktignok legger Kosovos nye lover opp til at kosovoserberne skal få stort selvstyre i sine områder. Men serberne skal ikke få bygge opp sine egne institusjoner helt på utsiden av Kosovos statsapparat.

Det er akkurat dette det serbiske lokalvalget i Kosovo vil bidra til søndag. Og alt tyder på at verken Kosovos politi eller FN-administrasjonen som fortsatt har mye av makten i Kosovo vil gripe inn.

De sier alle at lokalvalget er ulovlig og ugyldig og at det ikke vil få praktisk betydning. Men:

«Det er urealistisk at valget kan stanses med makt», sa en FN-talsmann til nettstedet BalkanInsight i forrige uke.

EU har ikke våget seg inn

For i realiteten har Kosovos myndigheter i Pristina liten eller ingen styring med hva som skjer i de serbiske områdene av Kosovo. Det gjelder særlig i nord, på grensen mot Serbia.

De FN-administrerte valgene er blitt boikottet av kosovoserberne i lang tid, på oppfordring fra Beograd.

FNs administrasjon, UNMIK, som har styrt Kosovo siden krigen i 1999, måtte trekke seg ut av Nord-Kosovo etter at provinsen erklærte seg uavhengig i februar. Brannbomber og håndgranater ble kastet mot FN-bygninger, og en ukrainsk FN-politimann ble skutt og drept under opptøyer i den delte byen Mitrovica i påsken.

FN er nå tilbake i Nord-Kosovo med en liten kontingent, men er på ingen måte sterk nok til å styre området.

Meningen var at EU skulle ta over mye FNs ansvar i Kosovo fra sommeren av, gjennom en misjon kalt EULEX. Men ingen av EUs folk er å se i Nord-Kosovo. EU er ekstremt upopulær blant serberne, fordi Brussel støttet uavhengigheten, og har hittil ikke tatt sjansen på å etablere seg i nord i det hele tatt.

FN finner ikke veien videre

Maktvakuumet blir ikke mindre av at det hersker full forvirring om hvem som egentlig har det siste ordet i Kosovo om dagen. UNMIK-administrasjon har ikke fått klare fullmakter fra FN i New York for overføring av makt, verken til EUs nye Kosovo-misjon eller til Kosovos regjering i Pristina. Russland, som støtter Serbia, har satt en stopper for alle forsøk på en ny og klargjørende resolusjon i FNs sikkerhetsråd, og FNs generalsekretær er åpenbart i villrede om hva han skal gjøre.

EULEX er i full gang med å bygge seg opp i de albanske delene av Kosovo, men hvilket mandat de har, er i beste fall uklart.

Kosovos parlament i Pristina har vedtatt en ny grunnlov, og regjeringen prøver å gi inntrykk av de styrer landet. Men i praksis har de ingenting de skal ha sagt i de serbiske områdene.

De eneste som ser ut til å ha en klar og vellykket strategi, er Serbia. Den går ut på å undergrave etableringen av den nye staten, ved å sikre så stor kontroll over de serbiske områdene mulig. Det har allerede vært samtaler mellom FNs folk i Beograd og serbiske myndigheter. Enkelte snakker åpent om at det kan gå mot at Serbia i praksis får styringen både med Nord-Kosovo og de serbiske lommene lenger sør. En slik oppstykking vil være et stort nederlag både for de kosovoalbanske lederne og for alle stormaktene som anerkjente Kosovos grenser bare for noen måneder siden.

Men valget søndag vil neppe gi serberne svakere kort på hånden.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ung kvinne funnet død

  2. 27-åring ranet og utsatt for grov vold

  3. 82 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

  4. Hvor ofte bør munnbindet skiftes? Her er kirurgens svar.

  5. Ein markant bergensk kulturprofil

  6. Da Charlotte gikk ned 35 kilo, ble hun kvitt sosial angst og depresjon. Dette er suksessoppskriften.