Ti steder du må stoppe på Manhattan

Dette bør du få med deg i New York.

VERDENS FINESTE SKYLINE? Manhattan er en av verdens mest avbildede byer, og et favorittmål for mange nordmenn.
  • Camilla Flaatten
Publisert Publisert

1. UTNYTT DØGNVILLHETEN — GÅ RUNDT PÅ ØYA

icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Du får igjen seks timer når du lander i New York, så du kommer til å våkne før fuglene på grunn av jetlag. Men det gjør ingenting, for det er nå du virkelig kan utnytte dagen.

Start for eksempel i 5th Avenue, og beveg deg mot Times Square. Se de enorme reklameplakatene og ta inn stemningen i et av byens travleste områder.

Ta så turen til Central Park og se morgenfriske newyorkere jogge, mens du nyter kaffen din. Innen frokost har du sett mye av byen.

TIDLIG MORGEN: Legg ut i morgentimene når døgnvillheten er på sitt verste, da får du gatene for deg selv og kan få en skikkelig god gåtur før lunsj. Her 6th Ave klokken 6 om morgenen.

2. FROKOST DINER-STYLE

Når du først er i USA er vel ingenting mer autentisk enn å gå på amerikansk diner? Pannekaker, egg, sirup, og selvsagt soda og banana split.

I West Village ligger nyåpnede Hamilton's. Interiøret er erketypisk 1940-talls, og servitørene er kledd i gammeldagse, hvite uniformer og lue. I tillegg er det en soda shop med bredt utvalgt i søte drikker.

— Vi serverer frokost hele dagen fra 06 til midnatt, smiler servitør Stephanie Carnariato.

Adresse: 51 Bank Street. Les mer på hamiltonsoda.com.

AMERIKANSK FROKOST: Hamilton's er oppkalt etter en mann i West Village. Stephanie Carnariato serverer pannekaker med sirup, egg laget på din favorittmåte og rykende varm kaffe fra 6 til midnatt. Og selvsagt gammeldags soda.
ÅPNER TIDLIG: Fra kl. 8 kan du komme helt i toppen av den 250 meter høye observasjonsdekket på Top of the Rock.

3. TOP OF THE ROCK

Utsikten fra toppen av Rockefeller Center er et must året rundt. Heisen tar deg 67 etasjer, eller 250 meter, rett opp til utsiktsplattformen.

Istedenfor å nå toppen av Empire State Building, kan du heller ta bilder mot den ikoniske bygningen.

Dørene åpner klokken åtte, så for morgenfugler er dette en god mulighet til å få med seg hele New York tidlig. For stemningen skyld kan turen også tas ved solnedgang.

Inngang ved 50 Rockefeller Plaza mellom 5th og 6th Avenue.

4. SOUP DUMPLINGS I CHINATOWN

BERØMTE DUMPLINGS: Canadiske Megan Kwan (24) besøker Joe´s Shanghai for første gang, og smakte på de berømte dumplingsene fylt med enten krabbekjøtt eller svinekjøtt. - Nam! kommenterer Kwan.

Du kan ikke besøke den kinesiske delen av Manhattan uten å smake på de berømte dumplingsene, og Joe's Shanghai serverer noen av byens beste.Ved de store, runde bordene er det plass til ti, og det er ingen grunn til å være blyg. Et måltid på kinesisk restaurant skal være sosialt.

— Dette er det beste stedet i byen for soup dumplings, sier newyorker James Leong (23). Han presenterer retten for canadiske Megan Kwan (24) for første gang.

Dumplingsene er rykende varme når de kommer til bordet, og er fylt av svinekjøtt eller krabbekjøtt og kraft. Bestill i det du går til bordet, her er det nemlig alltid travelt og kø.

— De er veldig gode, gliser Megan, og suger ut kraften før hun spiser resten – det er et godt triks.

Adresse: 9 Pell Street.

Les også

Ti grunner til å ta med barna til New York

MASSASJE: Små og store massasjesjapper ligger i gatene rundt Canal Street i Chinatown. Julia (t.v.) og Amy Sak masserer i Amys Hair Salon. De to små hundene fungerer som vaktbikkjer.

5. MASSASJE I CHINATOWN

I gatene rundt Canal Street tilbys manikyr, massasje og akupunktur til en brøkdel av norske priser.

Etter en lang flytur kan en kinesisk massasje på bare 30 minutter være nok til å få knekt opp litt i nakke og skuldre. Skulle du mot formodning ha ryggproblemer, kan fotmassasje være tingen.

— Alle har godt av massasje. Jeg har jobbet her i 18 år nå, og det er nok å gjøre, sier massør Julia Sak ved Amy's Hair Salon. Hun gir klassisk kinesisk massasje med priser fra 25 dollar for en halv time. Husk å tipse!

BRUNSJ: Lørdag og søndag er det brunsj som gjelder på mange av Manhattans restauranter. På franske Balthazar i Soho er det et yrende liv. Eggs Benedict eller Eggs Florentine er klassikere, men et stort sjømattårn er heller ikke å forakte.

6. BRUNSJ

Det er få ting newyorkerne elsker mer enn brunsj i helgene. Du vet, den sene frokosten som ikke helt er lunsj – det er brunsj.

Rettene består gjerne i noe med egg, sjømat eller pannekaker, og serveres med sprudlende alkohol mikset med juice.

En del restauranter reklamerer med drikk så mye du vil, mens andre er litt mer barnevennlige steder.

Bestill bord i forveien. Noen gode tips er Veselka i East Village, The Place i West Village eller Balthazar i Soho. SjekkZagatogTime Out New Yorkfor anbefalinger i ditt nabolag.

7. PÅ TOPPEN AV THE MET

— Skål!

Glass med sprudlevann heves mot Manhattan-himmelen.

Ann Kristin Mathisen og Geir Grønnesby fra Steinkjer smiler bredt mens de tar inn utsikten.

Kafeen ligger helt på toppen av The Metropolitan Museum of Art (The Met). Museet rommer over to millioner kunstverk fra hele verden og ulike epoker.

- Dette er en perfekt avslutning etter en hel dag på museet, sier Mathisen.

ROOF GARDEN: På toppen av et verdens største museer, The Met, ligger en romslig kafé og martinibar med god utsikt mot Central Park og 5th Avenue. - En virkelig flott måte å runde av et dagsbesøk på museet, er Ann Kristin Mathisen og Geir Grønnesby fra Steinkjer enige om. Årets installasjon på toppen er utformet av Dan Graham og Günther Vogt.

Bakken er dekket av irrgrønn matte som ligner gress. Folk flest har sparket av seg skoene, og ligger henslengt på bakken eller i stoler.

Du skal lete lenge etter en bedre utsikt mot frodige Central Park og travle 5th Avenue.

Adresse: 1000 5th Avenue.

NB: Utstillingen på toppen skiftes ut hvert år. Kafeen er åpen fra mai til oktober.

8. MINNESMERKE 11/9

Stemningen er rolig og verdig i minneparken etter terrorangrepene 11. september 2001, til tross for at hundrevis av folk stimler sammen rundt de to dype, vannspeil plassert på grunnflaten til tvillingtårnene.

MYE FOLK: Hundrevis av turister og newyorkere stimler daglig sammen til minneparken for terrorangrepene på World Trade Center. Her det sørlige av de to vannspeilene med fossefall. Bronseplaketter rundt er fylt med ofrenes navn.

Navnene på de 2996 som mistet livet er gravert inn i bronseplaketter rundt fossefallene.Skyskraperen og nytt blikkfang på Manhattan, One World Trade Center, troner over parken.

Memorial Plaza er gratis og åpen daglig. Adresse 180 Greenwich St.

9. «HEMMELIGE» BARER

Såkalte «speakeasies» har poppet opp på Manhattan de siste årene.

En av de særeste er 2nd Floor on Clinton, en bar til ære for forbudstiden hvor bartenderne spiller rollen til fingerspissene. Du må igjennom en livlig bar, finne døren i enden og ringe på til annen etasje.

Smør deg med tålmodighet, de åpner til slutt. Du får tildelt et bord i en stueaktig bar, og streng beskjed om å ikke snakke med gjester ved de andre 10 bordene. Det er ikke mulig å reservere.

HEMMELIGE BARER: De er ikke så enkle å finne, de hemmelige barene på Manhattan. Drinkplassen Death & Company på Lower East Side har skiltet på fortauet.

Adresse: 67 Clinton Street.

Andre gode speakeasies:

Death & Company : Se etter skiltet på fortauet og ta deg igjennom den tunge tredøren.

Adresse : 433 E. 6th Street.

Employees Only : Baren, som nylig ble kåret til en av verdens beste, er heller ikke enkel å finne.

Se etter et glorete neon «psychic»-skilt i Christopher St, og du finner døren med et bitte lite skilt.

Adresse : 510 Hudson Street.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

10. THE STRAND

BØKER, BØKER, BØKER: The Strand Books er byens mest berømte bokhandel. Den strekker seg over et helt kvartal ved Union Square, og rommer mer enn 2,5 million titler. Gjør et kupp i 1-dollarskassene utenfor.

Bokhandelen har mer enn 2,5 millioner nye og gamle titler samlet under et tak, for ikke å si utenfor på gaten i 1 dollar-kurver hvor en kan gjøre solide bokkupp.

The Strand har vært i byen siden 1927, og gikk da under navnet «Book Row». Den største ligger på 828 Broadway, nær Union Square.

Salgsboder finnes langs Central Park på 60th Street og 5th Avenue fra april til desember.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen

Les mer fra New York:

Les også

Derfor bør du sjekke flytype før langturen

Den siste norske butikken i New York

Står timesvis i kø for å sitte i denne sofaen

Denne byen ypper seg mot New York

Publisert
  1. USA
  2. Reise med barn
  3. Reiseguide
  4. Storby

Les mer om dette temaet

  1. Hva gjør vi egentlig på jente- og gutteturer?

  2. Kan du dette smarte reiseknepet?

BT anbefaler

Det var «vinn eller forsvinn». Nå har hun tapt gårds­striden for tredje gang.

Saken om Haugland bondegård har vært oppe i Høyesterett. Men også der tapte Malene Johnsen og naboen saken.

LES SAKEN