Ikke gjør denne feilen når du leier feriebolig

Elizabeth Rasch H. Solbak oppdaget for sent at hun hadde betalt for en leilighet som ikke fantes.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Tenk deg at du har bestilt leilighet, kjøpt flybilletter og betalt flere tusen kroner på forskudd for så å oppdage at det ikke finnes noe feriebolig i det hele tatt når du kommer frem.

Dette fikk Elizabeth Rasch H Solbak smertelig erfare da hun reiste til New York sammen med åtte venninner i 2010. Venninnegjengen hadde booket leiligheten på internett og betalt inn et depositum på 6000 kroner før avreise.

BLE LURT: Elizabeth Rasch H Solbak ble svindlet av useriøs utleier i New York.

Da de ankom The Big Apple, oppdaget de at leiligheten de skulle bo i ikke eksisterte.— Vi bor i forskjellige byer rundt om i Europa, så da vi skulle møtes i New York tenkte vi at det både var hyggelig og lurt å leie en leilighet hvor alle kunne bo sammen, fremfor å bo på hvert vårt hotellrom, sier Rasch H Solbak.

Rasch H. Solbak forteller at hun og reisefølge gjorde grundig research før de booket leiligheten. De kjente byen fra før, og sirklet inn et område de ønsket å bo i.

Valget falt på en leilighet i bydelen Nolita som de fant på nettsiden Craigslist.com, som tilsvarer den norske nettsiden Finn.no. Utleieren var privat og hele bestillingsprosessen ble gjort via e-post.

- Umulig å få tak i utleier

Da ferieturen nærmet seg, skulle det vise seg at var nesten umulig å få tak i utleier.

Der og da fikk jeg en dårlig magefølelse

— Vi forsøkte både å ringe og skrev flere e-poster. Utleier svarte ikke på telefon, og svarene vi fikk på e-post var vage og upresise. Det siste vi hørte før vi reiste var at vi skulle møte opp utenfor leiligheten. Der skulle vi få nøkler og mer informasjon, sier Rasch H Solbak.

— Der og da fikk jeg en dårlig magefølelse, men vi tenkte at det sikkert ordnet seg når vi kom frem.

Da venninnegjengen ankom New York, viste det seg at det ikke fantes noen leilighet. Hverken restauranten i første etasje eller andre butikker i nærheten hadde hørt at det eksisterte noen leilighet på den oppgitte adressen.

- Vi forsøkte å ringe og sende mail til utleierne, men de var umulige å få tak i. De ringte heller ikke tilbake, sier hun.

— Da var det ingenting annet å gjøre enn å finne et hotell i nærheten.

Utbredt fenomen

Rasch Solbak forteller at taxisjåføren som kjørte dem fra flyplassen, hadde opplevd det samme uken før, da han kjørte et fransk par til den samme gaten.

— Da vi anmeldte forholdet, ble vi henvist til statsadvokaten på den lokale politistasjonen. På pulten hadde hun en stor bunke med lignende saker.

FERIE: Et slikt feriehus på Tenerife i Spania kan være fristende for mange.

— Hun fortalte at dette var et utbredt fenomen i New York, og at de aktivt gikk ut i mediene for å advare folk mot å leie leiligheter gjennom private utleiere, sier Rasch H Solbak.Da de kom hjem, sjekket de om leiligheten fortsatt lå ute på nettsiden.

- Leiligheten lå fremdeles ute med de samme bildene, men adressen og fasadebildet var endret, sier Rasch H Solbak.

Å leie feriehus og designe sin egen ferie fremfor å bestille en ferdig pakkereise, kan imidlertid ha mange fordeler. Det finnes enkelte forholdsregler som kan hindre deg i å bli lurt av utleier.

— Vi har ikke så mange saker på forbrukere som blir lurt, men det er en sakstype hvor vi har noen klager, og kanskje venter det en økning, sier direktør Forbruker Europa, Ragnar Wiik som forteller at Forbruker Europa jevnlig mottar forespørsler fra nordmenn som vurderer å leie fra selskap de ønsker å sjekke i forkant.

— Tar du kontakt med oss kan du sjekke om utleierne har et godt eller dårlig rykte, sier Wiik.

- Tar en risiko

Ifølge Forbruker Europa bør man være klar over at dersom man benytter seg av private aktører på nettet, tar man en risiko.

— Det er vanskelig å sjekke seriøsiteten til privatpersoner på nettet. I disse tilfellene er det en risiko for at svindlere opererer. Ved å benytte sider som Finn.no gjør man egentlig direkte avtale med en privatperson, med mindre det er en profesjonell utleier, sier Wiik.

Det er vanskelig å sjekke seriøsiteten til privatpersoner på nettet

Leier du av et kjent firma, er sannsynligheten mindre for at ferieboligen er fiktiv.

— For det første har de et renommé å ivareta, i tillegg oppnår du bedre rettigheter som forbruker, samt at du kan benytte kredittkort ved betalingen. Betaler du med kredittkort har du et krav i behold overfor kredittyter dersom noe går galt, sier Wiik.

Referanser

Før du bestiller kan det være lurt å sjekke vilkårene og omdømmet til de aktuelle selskapene på internett.

- Krysskobl selskapets navn med ord som «fraud», «complaint» eller «scam». Da vil man fort få en pekepinn på om det finnes negativ omtale av selskapet. Et annet alternativ er tjenesten «Howard» på våre sider, hvor man kan teste selskapers troverdighet, sier Wiik.

— Referanser er gull! Spør venner, familie og kolleger som har leid feriebolig i utlandet, om de husker ferieboligfirmaer de kan anbefale.

Det er aldri noe godt råd å betale på forhånd, spesielt hvis det dreier seg om en privat utleier

Dersom utleier krever forskuddsbetalt depositum, råder Wiik å betale denne summen med kredittkort,og ikke betalingskort som trekker beløpet rett fra kontoen din. Da er du beskyttet av finansavtaleloven § 54b.

LUKSUS: Denne luksusboligen i Kroatia koster mellom 31.315 - 34.785 kroner per uke i juli.

— Depositumet skal ikke være uforholdsmessig stort. Det er viktig å se hvorvidt og hva utleier har adgang til å motregne, sier Wiik.Han råder også forbrukere mot å bestille fra nettsteder som ikke tilbyr betaling med kredittkort.

— Det er aldri noe godt råd å betale på forhånd, spesielt hvis det dreier seg om en privat utleier, da er sjansen liten for at du får igjen pengene hvis noe går galt, sier Wiik.

— Hvis ikke nettstedet tilbyr betaling med kredittkort kan det være et tegn på svindel.

Strenge regler i Spania

Hanne Lundhaug som driver utleiefirmaet Spaniaportalen forteller at man må være godkjent hos turistkontoret for å kunne drive utleie av spanske boliger.

Hun forteller at boligene som registreres skal ha en bestemt standard, svare til rekke kriterier, ha bestemt utstyr og være priset riktig.

— Selv om de fleste er utleierne er seriøse, finnes det dessverre også noen som er useriøse. Derfor vil jeg anbefale alle som er usikre på utleieren om å be om registreringsnummer, enten på boligen, eller på utleievirksomheten. Organisasjonsnummer er ikke nok, sier Lundhaug.

Dobbeltsjekker

Elizabeth Rasch H Solbak forteller at hun og familien leier hus i utlandet hvert år.

— Vi liker godt å planlegge og designe vår egen ferie, og leier feriehus i Spania, Italia eller Frankrike hver sommer. Men etter at vi ble lurt i New York har jeg blitt veldig forsiktig og sjekker alltid nøye før jeg bestiller, sier Rasch H Solbak.

- Jeg sjekker for eksempel alltid tidligere anmeldelser på Tripadvisor.no. Dersom huset har mange anmeldelser fra folk som er fornøyd med oppholdet, anser jeg det som trygt, sier hun.

Etter at vi ble lurt i New York har jeg blitt veldig forsiktig og sjekker alltid nøye før jeg bestiller

Markedsansvarlig i feriehusformidleren Novasol, Pia Buen, forteller at de i år har opplevd en økning i bestillinger på 10 prosent. Det er spesielt Danmark, Kroatia, Spania, Frankrike og Italia som vokser mest.

Mye luksus for pengene

Prisene varierer alt etter standard og antall personer. Ifølge Novasol velger de fleste nordmenn femstjerners hus eller leiligheter.

SLOTT: Flere steder i Frankrike kan du leie et slott som feriebolig og drikke vin ved bassengkanten.

— Det er fullt mulig å få et femstjerners feriehus for en familie på fire fra 5000 kroner. De største villaene ligger fra rundt 20.000 kroner og oppover. Disse boligene har flere bad og soverom og derfor plass til flere familier. Har man mulighet til å gå sammen med andre, blir ikke totalsummen på disse store villaene så avskrekkende, sier hun.I juli koster en moderne high-tech luksusvilla i Kroatia, med seks soverom, fire bad og både innendørs og utendørs basseng for 53.625 kroner for en uke.

— Prismessig lønner det seg å leie feriehus når skolen slutter, da prisene går en anelse opp fra midten av juli, sier Buan.

Gode nettsteder for søk på leiligheter og feriehus er blant annet booking.com, finn.no, novasol.no og spaniaportal.com.

Finn.no er i samme konsern som Schibsted-avisene.

Publisert
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Etterlyser mann etter ran: – Ansatt ble truet

  2. Ventet på mann som kom i land – beslagla død måke og våpen

  3. Veiarbeid på E16: – Lang kø begge veier

  4. – Folk behandler meg som assistenten hans

  5. Menn har en egenskap som Selma ønsker seg sårt

  6. – Han minner meg om en som ble solgt for 50 millioner. Men Wassberg er bedre.