Familien sverger til Segway i hver storby de besøker

– Den beste måten å oppleve storbyen på, sier Bailey Kreinbrink (16) fra USA, og stepper opp på Segway’en for femte gang i sin femte storby.

Publisert Publisert

Det tar omtrent to minutter. Kanskje enda mindre. Så har hele følget full kontroll på den svarte doningen som i tre timer skal ta oss rundt i Barcelona.

— Segway passer for alle, og de yngste tar det kjappest. Men de må ha en viss vekt før de kan få kjøre en Segway. Er du for liten og lett, får du fort problemer med å håndtere doningen, sier guide Edgar Torras.

Han var den første i Barcelona som startet med Segway-tours, guidede turer rundt i storbyen.

Nå har han hatt det lille enmannsfirmaet sitt Barcelona Segway Glides i ni år og tilbyr kjøreglede, sightseeing og godt selskap i tre timer – året rundt. Her hjemme tilbyr flere firma nå det samme. Blant annet et firma i Bergen.

afp000750735-iNJWa3Uf9V.jpg

afp000750747-oAFDyqkg8h.jpg

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Lidenskap

Torras prater som en foss.

Etter en runde med sikkerhet, regler og formaninger, forteller han om «ukjente» perler i storbyen. Tapasrestauranter som bare de lokale kjenner til, hjemmelaget sukkertøy og statuer med genitalier så store at folk valfartet for å se.

Til slutt måtte de dekkes til av øvrighetene i byen.

Segway-turene er hans lidenskap. Hans livsstil. Han har ikke noe fancy kontor og nye, skinnende Segway’er.

«Kontoret» er bak en graffitimalt garasjedør. De motoriserte «ståhjulingene» er gamle og snart utslitte.

— De er mye bedre enn de nye. Så gode, at de ikke blir produsert lenger. Da tjener jo ikke fabrikantene penger på å selge nye, ler Edgar som har mange, gamle Segway’er stående i garasjen.

afp000750748-cIvnhlHh6Z.jpg

Ikke fritt frem— Du kan ikke kjøre hvor du vil her i byen. Det er bestemt hvilke ruter vi får lov til å ta, men jeg håper disse kanskje kan utvides snart. Lenge var det ikke engang lov å kjøre her i parken, men jeg klarte å overbevise kommunen om at vi også måtte få dra hit. Her er det perfekt, sier Edgar og viser oss rundt i Park Cuitadella, like ved dyreparken.

Edgar er stolt katalaner og stopper opp foran det katalanske parlamentet som ligger i parken. Han forteller gjerne om Catalunya som så gjerne skulle hatt selvstyre, men som stadig er en del av Spania.

afp000750739-4y8C12ozbd.jpg

I dag er det 12 forskjellige operatører som tilbyr guidede turer med Segway i Barcelona. Om du blir med Edgar Torras, får du mye kunnskap om Barcelona med på turen.Om du velger en av de nyere operatørene, som Fransceso i firmaet Barcelona Segway Tours, handler turen mer om kjøring. Vi prøvde begge deler og begge opplevelsene ga mersmak.

En Segway-tur er kostbart for et følge på seks personer, men barna syntes det var så moro, at de var villige til å droppe både fornøyelsesparker, dyrepark og shopping for å få lov til å kjøre en gang til. Og de voksne var ikke vanskelige å overtale.

Like moro hver gang

— Vi synes dette er den aller beste måten å bli kjent i en ny by på. Det er vår femte byferie, og vi velger å kjøre Segway i alle nye byer, sier Jim og Tiffany Kreinbrink fra Atlanta.

afp000750737-O0p4WU54u3.jpg

Sammen med de to tenåringsdøtrene Bailey og Maddie, entrer de erfarent de svarte doningene og suser av gårde ned gatene i gamlebyen. Eller, suser er kanskje ikke det rette ordet.For det går ikke spesielt fort. Segway’ene som tilbys turistene i Barcelona, går bare i maksimalt 12,5 km i timen, og om du prøver å kjøre fortere – bremser kjøretøyet av seg selv.

Selv etter fem byrundturer med Segway, har den amerikanske familien det like moro hver gang.

Jentene hviner av fryd og leker seg rundt statuene i båthavnen. De får se Kristoffer Columbus-statuen, strandpromenaden, spennende Barceloneta, deler av gamlebyen og kan leke seg litt på den store plassen foran det moderne, seilformede hotellet W nede på bystranden.

— Det verker litt i knærne, sukker Tiffany Kreinbrink.

— Jeg har vondt under føttene, sier Siri Elton fra Norge og får samtykkende nikk fra de andre i følget.

afp000750741-OutwY7ONVr.jpg

For det gjør overraskende vondt å stå i ro på en Segway i to-tre timer.På de moderne modellene er det vanskelig å bevege seg for mye uten at du mister kontrollen. Samtidig styrer du farten med å flytte trykket fra hælene til tærne. Etter en times tid, verker det under de fleste føttene.

— Selv med flere turer hver eneste dag, blir jeg ikke vant til dette. Det verker under mine føtter også, sier guiden Franscesco.

Brist i to ribben

Ifølge begge guidene våre, har Segway aldri vært ulovlig i Barcelona. Alle kan for så vidt kjøre Segway, men kun i noen få gater. Dersom du vil ha en privat Segway, og kjøre i ditt eget nabolag, må du søke om tillatelse.

Og om du ønsker å kjøre på egen hånd, kan det være lurt å sjekke hvilke hindringer du kommer til å møte der du ønsker å farte. Og vi skal snart få erfare hvor viktig akkurat dette er, og hvor nødvendig det er med hjelm.

For på vei mot Barceloneta og strandpromenaden, skjer uhellet. Akkurat idet vi skal krysse veien.

Lars, eldstemann i følget og en erfaren motorsykkelfører som har full kontroll på Segway’en, er så opptatt av at barna skal komme seg over før det røde lyset, at han glemmer å se etter hindringene som står foran hvert lyskryss.

Segway’en kommer borti opphøyningen på fortauet og snurrer rundt. Lars stuper forover, ut i veien og klasker hodet i asfalten.

Hjelmen tar av for sammenstøtet, men han er naturlig nok ikke sikret andre steder på kroppen, og fallet resulterer i to brukne ribben, avrevet vev, opphovnet hånd og skrubbsår på leggen.

— Uhell kan forekomme, men det er heldigvis sjelden, sier Edgar Torras, som sier at det som oftest handler om nettopp sånne tilfeller som dette – at man støter borti en eller annen hindring. For det er ikke bare å hoppe av Segway’en. Den snurrer rundt og fortsetter å kjøre, selv om det bare er noen få meter før den stanser av seg selv.

— Bøy knærne skikkelig og gå rett bakover. Om du skal sette fra deg Segway’en, må du først kjøre inntil en mur, et gjerde, en vegg eller et tre. Da står den der og du kan gå av, sier Edgar.

SLITSOMT: Du blir overraskende sliten i bein og føtter av å stå rolig på Segwayen en times tid. Derfor er det godt med en liten pause. Her på bystranden i Barcelona. Foto: Gunn Gravdal

Norske aktørerDet finnes ikke så mange norske aktører som tilbyr guidede turer med Segway – ennå.

Men Lars Mazarino, daglig leder ved Din Segway AS i Drøbak, mener det bare er et tidsspørsmål før flere kommer på banen.

– Vi startet i februar, og allerede 1. juli – da dette ble lovlig i Norge – hadde vi solgt 60 Segway’er. Det er veldig mange kreative aktører som er i etableringsfasen, blant annet i Oslo, sier Mazarino og legger til at det er svært få privatpersoner som har henvendt seg til dem.

– Men det hadde vi heller ikke ventet. Foreløpig ser vi et salg mot de som vil drive utleie og guidede turer.

Bergen Segway Tours ble etablert tre dager før regelverket gjorde Segway lovlig i Norge. Gründer Alexander Blokhus sier det var en spontan tanke som i dag har blitt et stort satsningsområde for tre kamerater.

–Segway er perfekt i Bergen. Det finnes ikke bedre måte å se byen på, enn med Segway. Med den kan vi dra i trange smug, opp i fjellsiden og langs Bryggen, og responsen har vært formidabel med tanke på at vi ennå ikke har startet markedsføringen, sier Blokhus som snart skal investere i 10-15 nye kjøredoninger i tillegg til de syv de fikk tak i ved oppstart.

Firmaet tilbyr foreløpig to typer turer på to timer til 698 kroner per person. Senere kommer også et tilbud om en spesialtilpasset kveldstur.

Et annet firma som har vært tidlig ute, er Olden Cruise i Olden. Foreløpig har de kjøpt to kjøretøyer og leier disse ut til turister som kommer med de store turistskipene. Også lokalbefolkningen får lov å prøve seg på en Segway for en hundrelapp.

–Dette er helt ferskt, så foreløpig er det et prøveprosjekt der vi driver ren utleie. Men på sikt, ønsker vi å legge opp til guidede fjellturer. Segway’en er et flott hjelpemiddel for de som ikke er så raske til beins og som ellers kanskje ikke hadde kommet seg til fjells, sier Joar Strand, daglig leder ved Olden Cruise.

I Tromsø var de klar med guidede turer allerede 1. juli. Morten Johansen er daglig leder ved Arctic Segway og forteller at interessen er stor.

–Vi har telefoner hver eneste dag fra både nordmenn og utlendinger, sier Johansen som tilbyr 1 og 2-timers turer rundt om i Tromsø. Til vinteren vil han også starte med nordlysturer. Arctic Segway har 11 kjøretøyer og kan ta med inntil 10 personer på tur rundt om i byen.

Fakta om Segway-ferie i Spania og Norge

For guidede turer i Barcelona, betalte vi 59 euro pr. person. Det er samme pris for barn og voksne.

I Bergen får du for eksempel guidede turer til 698 kroner for to timer.

I Olden i Stryn koster det 300 kroner å leie en Segway i en halv time. 500 kroner for en time.

Pris i Tromsø: 360 kroner for en time og 595 kroner for to timer.

Mens Segway’en i Barcelona var sperret for høyere fart enn 12,5 km/t, kan du i Norge kjøre i 20 km/t.

Aldersgrense i Barcelona var 10 år, i Norge er den 16 år.

Å kjøpe en Segway, koster i Norge mellom 50.000 og 60.000 kroner.

Aktuelle nettsider:

www.bergensegway.no

www.dinsegway.no

www.arcticsegway.no

www.oldencruise.no

www.barcelonasegwayglides.com

www.barcelonasegwaytour.com

Les også:

Fant giftering under snorkletur på Mallorca — er den din?

Over 1 av 10 lurte passkontrollører med falskt bilde

Sekunder senere stikker hunden av midt på flyplassen

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. Ti menn skal ha blitt loppet etter kvinnenes minibank-triks. – De går etter fulle menn på byen.

  4. Ett nytt koronadødsfall i Norge

  5. For første gang sidan februar har Noreg hatt dagar heilt utan nye smittetilfelle: – Vi er framleis redde

  6. Han har solgt 25.000 billetter i Bergen i høst. Nå risikerer han å måtte jobbe dobbelt så hardt.