12 ting å gjøre i nord om vinteren

— Landsdelen har opplevd en enorm turistvekst de siste årene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det vakre, fargerike, levende lyset på vinterhimmelen i nord har trukket til seg mennesker fra hele kloden.

Det er et naturfenomen mange vil oppleve minst én gang i løpet av livet, vet reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

— Nordlyset er blitt bærebjelken for vinterturismen i Nord-Norge. Landsdelen, og spesielt Tromsø, har opplevd en enorm turistvekst de siste årene. Naturen er like fantastisk om vinteren selv om det er mørketid. Og det er jo aldri helt mørkt, understreker Tuftin.

Om det ikke er nordlys, er det et alltids et visst lys også i mørketiden: Fra solen under horisonten, månen, stjernehimmelen – eller det menneskene selv styrer.

afp000768350-0GTbAPT4eb.jpg Foto: Stein J. Bjørge

Sover på dekk i vinterkuldaÉn av årets nyheter er at du kan høre nordlyset fra en liten håndholdt radio.

— Arctic Experience i Tromsø skal være de første i verden som tilbyr dette, opplyser reiselivssjef Trond Øverås i Visit Tromsø.

Blant Hurtigrutens nyheter den kommende vinteren er muligheten til å sove på dekk i mørketiden. Det kan bli svært kaldt, men Hurtigrutens PR-manager Petra Sestak lover dekk-soverne varme soveposer.

— De som ønsker å sove på dekk, har også lugar. I tillegg skal mannskap om bord passe på dem som sover ute de nettene det er mulig. Vi har hatt dette tilbudet sommerstid, og nå prøver vi det i den kalde årstiden. Noen få har allerede bestilt en vinternatt eller to på dekk. De gjør det for å få en spesiell opplevelse som i tillegg gir dem en god mulighet til å se nordlyset, sier Sestak.

riks000784033-u4p4zMFKoT.jpg

Hvalsafari og isbadingHurtigruten har i dag mange britiske passasjerer, også vinterstid. Det skyldes blant annet BBC-dokumentaren fra 2008 der Joanna Lumley reiste til Nord-Norge for å finne nordlyset.

Fem år senere hadde nordlyset – i Norge – tatt over førsteplassen på listen over hvilke attraksjoner britene vil oppleve før de dør, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Travelsupermarket.com.

Nå har Hurtigruten gått offensivt til verks for å lokke til seg enda flere britiske vintergjester:Britene får nordlysgaranti. Det innebærer at de rett og slett får en ny tur dersom lysfenomenet uteblir.

riks000784030-0Wk9frmwIT.jpg

Hurtigruten har i løpet av sju år nesten tredoblet antall gjestedøgn i forbindelse med sine 12 dagers rundreiser i månedene januar, februar og mars.På disse årene har antallet vinterutflukter økt betraktelig. Hvalsafari er eksempelvis nytt av året for Hurtigrutens gjester, mens isbading i Barentshavet oppgraderes med sertifikat til dem som kaster seg uti. I tillegg kan man delta på utflukter som snøscootersafari, hundesledetur og fotturer i snødekte fjell.

Stadig flere aktiviteter

— For ti år siden var nordlysturismen minimal. I dag er den big business, sier reiselivssjef Trond Øverås og viser til flere statistikker som peker i samme retning.

Vinterturismen i Tromsø begynte virkelig å skyte i været for fire-fem år siden.

— Da hadde vi 15-20 aktivitetsleverandører i forbindelse med vinteropplevelser. Nå er tallet 48. Å kunne bestille en aktivitet på nett er viktig for turistene. Der har det nesten vært en dobling i antall bestillbare vinteraktiviteter siden 2010. For vinteren 2014/2015 er det hvalsafari som øker mest her i Tromsø, forteller Øverås.

Tromsø og resten av Nord-Norge har fått mye oppmerksomhet utenfor Norge. Ett eksempel er at CNN Travel i november i fjor hadde Tromsø på sin liste over verdens ti beste vinterbyer.

riks000784029-JWPhRNddIl.jpg

Nå planlegger nederlandske Dutch Docklands et spektakulært og luksuriøst «snøfnugghotell» som skal flyte i nærheten av Tromsø et sted.— Planene er spennende, og viser at de siste årenes utvikling i Tromsø-regionen blir lagt merke til. Ved en eventuell realisering vil dette helt klart bidra til å sette Tromsø ytterligere på kartet, fastslår reiselivssjefen.

På ski over Finnmarksvidda

Magasinet Forbes rådet i november 2012 sine lesere til å ta en skitur over Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok, for eksempel via Stabbursdalen nasjonalpark. Turen tar fra fire til seks dager, avhengig av hvilken rute man går.

Trygve Nygård, som driver GLØD Explorer, er blant dem som guider villmarks- og skientusiaster over vidda i vårt nordligste fylke.

— Vi har ikke hatt mange utenlandske turister på disse turene, men vi ser en klar økning i interessen blant nordmenn. Flere av turene til neste år er allerede fullbooket, og det er første gang vi opplever en så stor pågang, forteller Nygård.

Til vinteren skal han for første gang arrangere sykkelturer med fatbike i hundesledeløyper i Alta. Ellers tilbyr han korte trugeturer.

Men den viktigste attraksjonen er nordlyset. GLØD Explorer er blant mange nordnorske selskaper som jakter på nordlyset, det vil si at de fraktet turister til steder der det er klart nok vær til å se himmelfenomenet.

— Vi ser nordlyset på mellom 80 og 87 prosent av turene, forteller Nygård.

Han vil likevel ikke gi noen garanti for at man får oppleve det attraktive lyset i mørket.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

12 ting å gjøre i nord om vinteren

1. Hundesledetur. Ett forslag er å bli med BIRK husky i Pasvikdalen, langs grensen til Russland.

2. Topptur. Lofoten Splitt & Toppturfæst er én mulighet, Nord Norsk Klatreskole en annen.

3. Snøscootersafari, eksempelvis på Finnmarksvidda fra ishotellet Sorrisniva Igloo utenfor Alta.

4. En tur med Hurtigruten, for eksempel fra Kirkenes til Bodø. Mange utflukter å velge blant.

5. Overnatting i snøhotellet i Kirkenes.

6. Skitur over Finnmarksvidda. Firedagersturen med GLØD Explorer er 88 kilometer. Overnatting på tre fjellstuer og mat er inkludert.

7. Hvalsafari, for eksempel fra Andenes.

8. Være med på lofotfiske.

9. Vinterpadling i Vesterålen i mørketiden.

10. Jakt på nordlyset. Tromsø Villmarkssenter på Kvaløya har lang erfaring med nordlysturisme, og tilbyr blant annet hundesledekjøring om natten. Fra i år kan du også høre nordlyset.

11. Oppleve reinsdyr i sitt rette element med Arctic Guide Service.

12. Kombinere det urbane Tromsø med det ville landskapet på Senja. Her opplever du både hval og nordlys. Overnatting i Posthuset Expedition Lodge.

FAKTA

Stor interesse utenfor Norge

Takket være nordlyset – i kombinasjon med spektakulære naturopplevelser – har nordnorske destinasjoner vekket stor oppmerksomhet utenfor Norge.

Flere steder har i løpet av de siste årene blitt trukket frem i diverse kåringer:

Av National Geographic ble eksempelvis Bodø anbefalt blant verdens 20 beste reisemål i 2013. Blant annet på grunn av byen og områdene rundt. Men også fordi stedet er en fin innfallsport til resten av Nord-Norge – eller «Norway's gateway to the Arctic», som det heter i National Geographics omtale.

Tromsø, Kirkenes, Alta og Svalbard ble av CNN Travel utpekt til månedens mest utmerkede mål i januar 2013. I november samme år kåret CNN Travel verdens ti beste vinterbyer, og Tromsø var den eneste norske byen på listen.

Økt turisme i nord

I løpet av høsten og den kommende vintersesongen skal 14 cruiseskip anløpe flere havner i Nord-Norge.

I 2008 var det ingen cruisebesøk i Nord-Norge vinterstid. Det første vinterlige cruiseanløpet fant sted i 2009. Hurtigruten hadde i første kvartal i 2007 cirka 55.100 gjestedøgn på sine 12-dagersturer Bergen-Kirkenes-Bergen.

I første kvartal i år var det cirka 150.000 gjestedøgn på disse rundreisene.

Tromsø kommune har hatt en kraftig økning i turister fra utlandet om vinteren. Det har økt for hvert år siden vinteren 2008/2009, og i år ble det ny turistrekord fra utlandet.

Sist vinter var det i Tromsø flere turister fra utlandet enn det var sommeren 2011, som inntil da hadde vært rekord i utland-kategorien.

Kilder: SSB, Statistikknett Reiseliv, Hurtigruten og Tromsø Havn

Les også:

Lonely Planet: Nord-Norge er et av verdens beste reisemål i 2015

Denne norske halvøya er blant Europas best bevarte hemmeligheter

Norge sett fra kajakksetet

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Familien har fått nok: – Vi flytter ene og alene på grunn av skoleveien

En far knuger hånden til datteren idet de krysser veien. En håndfull eldre barn sykler forbi i rasende fart.

Mest lest akkurat nå

  1. Helikopter har styrtet i Telemark

  2. Her er Lauritz på jobb­intervju. Han må bevise at han tåler blod­slitet på museet.

  3. Mann målt til 130 km/t i E39-tunnel

  4. Politi rykket ut til nabokrangel – mann pågrepet

  5. Hege gikk ned elleve kilo med sukker­kutt. Her er fire ting du kanskje ikke visste om sukker.

  6. Denne skaper frykt i barne­hagen: – Vi føler oss utrygge