WHO holder krisemøte om kinesisk virus

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil holde krisemøte om det nye sars-lignende viruset som krever stadig flerre menneskeliv i Kina og andre asiatiske land.

Publisert Publisert

VIRUS: Kinesiske myndigheter bekrefter at det nye viruset smitter mellom mennesker. Her er reisende på den internasjonale flyplassen i Beijing tidligere i januar. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

  • NTB

WHOs krisekomité samles onsdag i Genève og vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina, og har til nå krevd minst tre menneskeliv. Nærmere 220 mennesker er smittet.

WHO tror at viruset trolig ble overført fra dyr til mennesker og at det også kan smitte mellom mennesker.

Lungebetennelse-sykdom

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag. Tre av pasientene er døde.

198 av tilfellene er registrert i Wuhan, der viruset først ble påvist. Mandag ble de første smittetilfellene bekreftet i Beijing og Shanghai, mens flere tilfeller ble påvist i provinsen Guangdong sør i landet.

Sjømatmarked

Viruset har de siste dagene også blitt påvist i Sør-Korea, Japan og Thailand, med totalt tre tilfeller – samtlige pasienter som hadde besøkt den kinesiske byen Wuhan.

Eksperter har slitt med å fastslå hvordan viruset sprer seg, og man har antatt at et sjømatmarked i Wuhan var sentrum for utbruddet.

Men mandag sa Zhong Nanshan ved Kinas nasjonale helsekommisjon at mennesker kan bli smittet av viruset uten å ha besøkt byen.

– For øyeblikket kan det sies at det er bekreftet at det dreier seg om smitte mellom mennesker, sa han ifølge den statlige kringkasteren CCTV.

SARS: Zhong Nanshan, daværende sjef for Guangdong forskningsinstitutt for luftveissykdommer, holdt pressekonferanse om sars-viruset i 2004. Nå bekrefter Zhong at det nye coronaviruset smitter mellom mennesker. Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix (arkiv)

Xi lover tiltak

I Guangdong ble to pasienter smittet av familiemedlemmer som hadde vært i Wuhan, utdyper Zhong, en kjent kinesisk forsker som bidro til å avdekke omfanget av sars-utbruddet tidlig på 2000-tallet.

Wuhan har 11 millioner innbyggere og er et viktig transportsentrum, også under den kinesiske nyttårsfeiringen som begynner senere denne uken.

Mandag sa Kinas president Xi Jinping at det er «ekstremt viktig» å innføre alle mulige tiltak for å bekjempe det nye viruset. Presidenten tok til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid da han uttalte seg om viruset for første gang.

Forskere har slått alarm fordi det nye viruset ligner på coronaviruset sars, som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong. Det ble ikke påvist tilfeller i Skandinavia under epidemien.

Publisert