Moderaternas kandidat valgt som ny leder i Riksdagen

Moderaternas Andreas Norlén er valgt til ny leder for den svenske Riksdagen. Det er han som nå få jobben med å utpeke Sveriges neste statsminister.

Publisert Publisert

VALGT: Moderaternas Andreas Norlén (bildet) ble mandag valgt til ny leder i den svenske Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist, TT / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norlén fikk støtte fra alle de fire borgerlige partiene i Alliansen og høyrepopulistene i Sverigedemokraterna (SD) under en avstemning i Riksdagen mandag, da den nyvalgte nasjonalforsamlingen trådte sammen for første gang etter valget 9. september.

Lederen for Riksdagen kalles på svensk talsmannen, et verv som tilsvarer den norske stortingspresidenten. Det er talsmannen som får i oppgave å foreslå en statsministerkandidat som kan få støtte av Riksdagen.

Vänsterpartiet mot SD

Under mandagens møte skulle det også velges tre nestledere, noe som ventes å ta flere timer. Spesielt er det ventet at valget av andre nestleder vil bli tidkrevende.

Vanligvis går denne posten til landets tredje største parti, som er Sverigedemokraterna, men Socialdemokraterna har varslet at partiet vil stemme på Vänsterpartiets kandidat, Lotta Johnsson Fornarve. Ifølge nyhetsbyrået TT betyr det trolig at SDs kandidat Björn Söder blir stemt ned.

SD-leder Jimmie Åkesson sier at han håper at de fire borgerlige partiene velger å støtte Söder i stedet for å avstå fra å stemme. Det mener han er rimelig ettersom SD har meldt at det vil støtte Moderaternas kandidat til talmannsposten.

Vil avsette Löfven

Hva slags regjering Sverige får etter valget, er fortsatt uklart ettersom både den røde og blå blokken mangler rent flertall fordi ingen av blokkene har villet samarbeide med SD.

Liberalernas partileder Jan Björklund fastholder at en Allianse-regjering ikke kan støtte seg på SD for å få gjennom budsjettet.

– Det kreves et blokkoverskridende samarbeid, sa Björklund før mandagens møte.

Han er også klar på at det ikke kan bli noen borgerlig regjering hvis den ikke er sikker på å få gjennom sitt budsjett.

Går ikke frivillig

Sveriges nåværende sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven har sagt at han ikke vil gå av før han blir nedstemt av Alliansen og SD. Den avstemningen skal ifølge Moderaternas leder Ulf Kristersson skje så fort som mulig.

Etter dette er det den nye talsmannen, Andreas Norlén, som får i oppgave å finne frem til et levedyktig regjeringsalternativ, noe som kan bli en stor utfordring.

Publisert