Clinton og Trump ruster til duell

Omsider er det duket for valgduell i USA. Men selv om Bernie Sanders kastes ut av ringen, kan han bli en joker i Hillary Clintons kamp mot Donald Trump.

Publisert Publisert

DUELLKLARE: Hillary Clinton har for lengst rettet skytset mot Donald Trump. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Ingen har så langt klart å føre noen effektiv kampanje mot Trump. Det store spørsmålet er hvordan man angriper ham på en effektiv måte, sier statsviter Vårin Alme, kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

Les også

Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Clinton er i amerikanske medier utropt til vinner av nominasjonskampen på Demokratenes side. Allerede før tirsdagens valg i seks delstater hadde hun ifølge opptellingene nok superdelegater i ryggen til å sikre seg kandidaturet.

Sanders' leir nekter å kaste inn håndkleet og insisterer på å fortsette med å prøve å overtale superdelegater til å ombestemme seg før det hele skrives i stein på landsmøtet i juli. Men alt tyder på at det blir Trump mot Clinton 8. november.

Grasrotproblem

Sanders har på flere nasjonale målinger et langt større forsprang over Trump enn Clinton, og den tidligere utenriksministeren begynner å få det travelt med å utvide velgermassen.

— Sanders og Trump har grasrotbevegelser i ryggen, det har ikke Clinton på samme måte. Hun er det etablerte systemets kandidat, mens de som støtter Trump og Sanders, står utenfor dette politiske systemet, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

Les også:

Les også

Clinton trenger seier i California for å fremstå som sterk

Statsviteren peker på det som av mange anses som Clintons hovedproblem: Det som skal være hennes sterkeste sider — erfaringen og ferdighetene - regnes som hennes svakeste sider blant både Trumps og Sanders' velgere.

Visepresident?

— Det store spørsmålet er om Sanders' tilhengere kan tenke seg å støtte Clinton, sier Bailey.

Clinton har allerede fridd til Sanders' velgere ved å ta et steg til venstre i en del saker, påpeker Alme. Én åpenbar mulighet for Clinton kan være å spørre rivalen på venstresiden om han vil bli hennes visepresidentkandidat.

Les også

Clinton kan danke ut Sanders i morgen

— Mye er opp til Sanders selv nå. Om han vil samle partiet og gjøre som Clinton i sin tid gjorde da hun stilte seg bak Barack Obama, eller fortsette til siste stund. Hvis Sanders stiller seg bak henne, vil det kunne få stor betydning for Clinton, sier Alme.

Presidenten kan dessuten gi Clintons valgkamp en vitamininnsprøytning når han ventelig omfavner sin tidligere utenriksminister i løpet av uken.

Latterliggjøring

Clinton har for lengst rettet skytset mot Trump og i så måte avskrevet Sanders i nominasjonskampen. I en tale i California nylig gikk hun hardt og systematisk ut mot Trumps mange kontroversielle utsagn og fastslo at han ikke er egnet til å bli USAs president.

Les også:

Les også

Clinton slår Sanders i Puerto Rico

— Hun klarte å forene et inntrykk av at han ikke er kvalifisert til å bli president, med et budskap om at han er latterlig. Hvis talen er en indikasjon på hvordan hun vil angripe Trump fremover, kan dette være måten å gjøre det på, sier Alme.

Trump

Trump har en enda større utfordring enn Clinton dersom han skal ha en sjanse til å flytte inn i Det hvite hus. Målingene gir ham elendig oppslutning blant kvinner og spansktalende – viktige velgergrupper der Clinton nyter stor støtte.

Les også:

Les også

Ordkrigen blir tøffere mellom Trump og Clinton

— Trump har så langt ikke moderert noen av utsagnene som fremstår som rasistiske. Hvis han ikke gjør det, er det vanskelig å se for seg hvordan han skal utvide velgerbasen til å omfatte minoritetene, sier Alme og tilføyer:

— Hvis han fortsetter i samme spor, snakker han til velgerne som han har sikret seg allerede, og det er ikke nok til å vinne presidentvalget.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ambassadøren trodde han skulle få den amerikanske valgkampen på avstand da han flyttet til Norge

  2. Usikker på hva som er Hillary Clintons svake sider? Slapp av, det kommer Donald Trump til å fortelle deg.

  3. Alle mann til urnene

  4. Hysj, vi har en vinner

  5. - Trump vet ingenting om islam

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN