Grillkokken Kerry

En av John Kerrys muligheter til å danke ut George W. Bush som USAs president, ligger i at han klarer å presentere seg som en likandes kar. En mann som er med og snur hamburgerne ved grillen, i stedet for å fortelle om hvor skadelig trekullosen fra grillen er for ozonlaget, skriver BTs utenrikssjef Atle M. Skjærstad.

Publisert Publisert

Det var en amerikansk professor i statsvitenskap — ekspert på studier av det amerikanske presidentembetet - som brukte en slik lignelse da vi for noen uker siden satt sammen og diskuterte det forestående presidentvalget.

— John Kerry må lære av feilene til Al Gore. Han må fremstå som den hyggelige naboen, slik Bush er. Tenk deg Bush komme til et grillparty, han oppfattes som mannen som klapper deg på skulderen, spør hvordan det går og tar et tak med grillingen. Al Gore på sin side, ble oppfattet som en kjedelig alvorsmann som var mer opptatt av utslippet av klimagasser og som kunne komme til å ødelegge hele festen med et foredrag om hvor ødeleggende grillingen kunne være for miljøet.

Sa professoren. Som etterpå forlangte full anonymitet av hensyn til sitt akademiske rykte. Kanskje ikke til å undres over med tanke på at han er en høyt profilert avisspaltist og deltaker i fjernsynsstasjonenes politiske diskusjonsprogrammer søndag formiddag.

AKKURAT NÅ høster John Kerry og hans makker John Edwards av den såkalte landsmøteeffekten. Og den 21 dager lange rundturen til nøkkelstater før Republikanerne åpner sitt landsmøte i New York skal bidra til at ledelsen på meningsmålingene styrkes, slik at drømmen om å flytte inn i Det hvite hus kan bli virkeliggjort.

Det er ikke bare Kerrys politikk og den til dels store misnøyen med George W. Bush som vil avgjøre dette. Like mye dreier det seg om hvilket menneske Kerry oppfattes å være når han nå er blitt Demokratenes offisielle kandidat.

— I praksis betyr dette at han må bli oppfattet som et nært og varmt menneske i hverdagen. Det nytter ikke bare å ha personer som fra en talerstol som forteller hvor fortreffelig han er, i krig som i fred, sier min venn professoren.

OM KERRY HAR fått befestet sin oppslutning., viser de ferskeste meningsmålingene mest av alt hvor delt det amerikanske folket er.

Holder denne tendensen seg, kan valget i november bli meget jevnt, der bare små endringer i velgeroppslutningen i et fåtall delstater vil kunne avgjøre om George W. Bush får fornyet tillit eller om John Kerry blir USAs nye president.

En fersk analyse etter Demokratenes landsmøte viser at utsiktene ikke er de beste for presidenten. Men fortsatt kåres han som vinneren, til tross for at han antakelig ikke vil få flertall av stemmene.

«Hemmeligheten» ligger i det amerikanske valgsystemet, der det er tallet på valgmenn som avgjør. I praksis betyr dette at Bush i øyeblikket ligger an til å vinne stater med til sammen 274 valgmannsstemmer, mens Kerry får 264. I forhold til en tidligere analyse er Bush på vikende front, der fikk han 279 mot 259 til Kerry.

Analysen viser at akkurat nå har John Kerry et lite forsprang på presidenten med 213 mot 198 «sikre» valgmenn. Bush på sin side er et hestehode foran når det gjelder «sannsynlige» valgmenn, 76 mot 51. Til sammen hentes disse fra 11 delstater, slik situasjonen vurderes i dag. Blant de aktuelle statene er Florida, Maine, Nevada, New Mexico, Ohio, Pennsylvania og Virginia.

Dersom denne analysen holder seg, vil George W. Bush bli den første president som velges til en ny periode uten å ha velgerflertallet bak seg.

FORAN REPUBLIKANERNES landsmøte som starter i New York 30. august, fortsetter diskusjonen om George W. Bush vil holde på Dick Cheney som sin visepresidentkandidat.

Diskusjonen startet for alvor etter at John Kerry hadde pekt ut den karismatiske John Edwards som sin makker. Bush har ikke kommet med noen signaler om at han kan tenke seg å bytte ut den politiske ringreven Dick Cheney, snarere har han forsikret om at Cheney skal bli sittende.

Men folkemeningen, slik den kommer til uttrykk i meningsmålinger i nyhetsmagasinet Newsweek, forteller at tilliten til Cheney synker, fra 41 til 36 prosent i løpet av juli måned. Samtidig har oppslutningen om John Edwards økte fra 52 til 55 prosent.

Om ikke annet gir dette en antydning om at visepresidentkandidaten kan bli viktigere i årets presidentvalg, enn det som har vært tilfellet under tidligere valg.

RADARPAR: Akkurat nå høster John Kerry og hans makker John Edwards av den såkalte landsmøteeffekten. Og den 21 dager lange rundturen til nøkkelstater før Republikanerne åpner sitt landsmøte i New York skal bidra til at ledelsen på meningsmålingene styrkes.

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. UiB beklager og betaler erstatning til tysk student

  2. Her treffer båten bølgen: – Den stupte ned i sjøen og knakk i to

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. – Om ikke mange dager er alt dette oppbrukt

  5. Hun er sjef for den nye festivalen på Møhlenpris

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»