Tirsdagens nominasjonsprosess i den lille delstaten Iowa ble en thriller. Da 99 prosent av stemmene var talt opp, var det bare 19 stemmer som skilte den tidligere Pennsylvania-senatoren Santorum fra tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney.

Begge de to sikret seg 25 prosent av stemmene under første etappe av den omfattende nominasjonsprosessen, mens kongressmannen Ron Paul fra Texas måtte nøye seg med 21 prosent.

Vurderer å trekke seg

Texas-guvernør Rick Perry, som ledet på meningsmålingene for bare en måned siden, fikk bare 10 prosent av stemmene i Iowa. Da dette ble klart, la han ikke skjul på sin skuffelse.

— Som følge av velgernes dom i Iowa har jeg besluttet å reise hjem til Texas for å vurdere kveldens resultat og avgjøre om jeg skal bli med videre i kappløpet, sa Perry.Republikanernes tidligere leder i Representantenes hus, Newt Gingrich, hadde heller ingen stor dag i Iowa tirsdag og fikk 13 prosent av stemmene.

Kongressrepresentanten Michele Bachmann fra Minnesota fikk 5 prosent, mens tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman så ut til å ha fått 1 prosent.

Lav deltakelse

Under 5 prosent av de stemmeberettigede deltok på nominasjonsmøtene i Iowa, og det er langt fra sikkert at vinneren i delstaten ender opp som republikanernes presidentkandidat.

Republikanerne i Iowa er ikke som andre republikanere, og flertallet av dem regner seg selv for å være religiøst og sosialt konservative.

På de særegne nominasjonsmøtene er det bare de mest engasjerte velgerne som møter fram og tar ordet.

Tynt befolkede Iowa får bare sende 28 delegater til partiets landsmøte senere i år, der i alt 1.143 delegater skal stemme over hvem som skal stille til valg mot president Barack Obama. (©NTB)