Texas erklært som katastrofeområde

USAs president Joe Biden har erklært Texas for katastrofeområde. Det åpner for økt føderal bistand til delstaten.

Bob Fink gir en eske med mat til en besøkende i City Light Community Ministries i Abilene i Texas. Bildet er tatt onsdag. Kjøkkenet der deler ut mat til folk med behov og har også en varmestue for dem som mistet strømmen. Foto: Ronald W. Erdrich / AP / NTB

  • NTB
Publisert Publisert

Erklæringen lørdag var varslet. En kriseerklæring ble utstedt allerede forrige helg, etter at delstaten ble rammet av minusgrader og snøvær. Det førte blant annet til omfattende strømbrudd.

Minst 69 mennesker er døde som følge av vinterværet i Texas og andre delstater i det sørlige og midtre USA.

– I går erklærte Joe Biden at Texas er rammet av en stor katastrofe og har beordret føderal bistand for å støtte delstatens og lokale myndigheters innsats i områdene som er rammet av vinterværet som begynte 11. februar 2021, heter det i en skriftlig uttalelse fra Det hvite hus, ifølge CNN.

Texa-guvernør Greg Abbot takket Biden, men påpekte samtidig at de hadde bedt om en enda mer omfattende erklæring.

– Denne delvise godkjenningen er et viktig første skritt, og Texas fortsetter å arbeide med våre føderale partnere for å sikre at alle texanere som kvalifiserer til det får den hjelpen de trenger, føyde han til.

Frosne vannledninger repareres i Austin i Texas etter vinterværet som rammet delstaten. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB

Mangler vann

Erklæringen åpner for at det kan gis føderale midler blant annet til midlertidig husvære, reparasjoner og billige lån for å dekke ødeleggelser for dem som ikke var tilstrekkelig forsikret.

Strømforsyningen fungerer stort sett igjen, ifølge nettstedet poweroutage.us er det nå bare omkring 80.000 som ikke har strøm i delstaten.

Texas er imidlertid rammet av en krise i vannforsyningen ettersom frosten har ødelagt deler av ledningsnettet. Ifølge CNN er halvparten av de 25 millioner innbyggerne rammet, mange har mistet tilførselen eller må koke drikkevannet.

Frustrerte texanere sto fredag timevis i kø for å få rent drikkevann etter at vannrør sprakk i kulden over hele delstaten de siste dagene.

Texas' innbyggere er rasende på myndighetene som ikke var forberedt, men både private og statlige meteorologer sier at de så kuldebølgen komme og varslet den flere uker i forveien.

Percy McGee sier at hans frustrasjonsnivå er på ti der han har ventet i flere timer i Houstons Delmar-stadion, som nå er et senter for distribusjon av vann.

– Jeg har vært oppe siden klokken 5, og jeg dro hjemmefra klokken 6. Nå er klokken halv tolv, og jeg blir sittende. Jeg har ikke noe valg, aller butikkene i mitt nabolag er uten vann, sier han.

Iskalde texanere i kø for å fylle propantanker i Houston etter at både vann og strøm ble borte. Foto: David J. Phillip / AP / NTB

Varslet for flere uker siden

– Dette ble en katastrofe på grunn av menneskelig svikt og dårlig infrastruktur, mangel på planlegging og et uvanlig kraftig værsystem, sier professor Jeannette Sutton ved Albany-universitetet i New York.

Krisen i Texas viser hvor dårlig forberedt USA og den amerikanske infrastrukturen er på ekstreme værhendelser som det kommer til å bli flere av etter hvert som klimaet endrer seg, sier både meteorologer og katastrofeforskere.

Da folk skrudde opp varmen, førte det til overbelastning i strømnettet. Dette førte så til at kraftselskaper i delstaten startet roterende nedstengninger.

Strømbrudd som skulle vare noen timer, varte imidlertid ofte i flere dager, og millioner av texanere måtte klare seg uten strøm og lys i den uvante kulden.

Zack Rosales og hans venninne Cynthia Thamez har fyrt opp et bål i bakhagen etter tre dager uten strøm i huset sitt i Abilene i Texas. Foto: Ronald W. Erdrich / The Abilene Reporter-News via AP / NTB

Skyldte på vindkraften

Den republikanske guvernøren Greg Abbott forsøkte først å legge skylden på fornybar kraft, blant annet ved at enkelte vindmøller var frosset.

– Vår sol- og vindenergi stengte ned, sa han til Fox News onsdag.

Men problemer med den fornybare kraften var bare en liten del av problemet. Det var mye større problemer med varmekraftverk basert på naturgass som stanset i kulden fordi gassledningene frøs.

Da han på en pressekonferanse ble presset, ville han ikke gjenta kritikken av fornybar kraft og erkjente at frosne vindturbiner ikke var en viktig årsak til problemene.

Foto: GO NAKAMURA / REUTERS / NTB

Foto: Eric Gay / AP / NTB

Kan ikke låne strøm

Texas, som er USAs største energileverandør, er den eneste blant USAs 48 fastlandsstater som har et uavhengig kraftnett, noe som gjør at det ikke er mulig å låne ekstra kraft fra nabostater når det er krise.

Bakgrunnen for dette er at delstaten ved ikke å være tilknyttet det nasjonale kraftnettet, ikke er pålagt å følge opp føderale krav om å bygge opp kraftreserver, noe som sparer myndighetene for penger.

Staten betaler kun for produsert energi, og det er ingen insentiver til å bygge opp lagre for perioder med stor etterspørsel. Penger spares også på at det ikke investeres nok i vedlikehold av kraftnettet.

Delstatens elektrisitetsverk ERCOT, som har 26 millioner kunder, viser til frosne gassledninger med lavt trykk og manglende forsyning som resultat, samt frosne instrumenter og frosne vindturbiner som årsaker til energimangelen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ted Cruz beklager å ha forlatt Texas-uvær og dratt til Mexico

  2. Matmangel i Texas etter ekstremkulden

BT anbefaler

Familie på fire husløse etter brann: – Dette er så tragisk

– Dette er så tragisk, sier nabo som var vitne til brannen.

LES SAKEN