Parlamentets yngste på 348 år

20 år gamle Mhairi Black blir den yngste representanten i Parlamentet. Hun slår Labours valgkampstrateg Douglas Alexander i valgkretsen Paisley i Skottland.

Publisert Publisert

YNGST: 20 år gamle Mhairi Black blir den yngste representanten i Parlamentet. Foto: DAVID CHESKIN, AP

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Alexander er Labours valgkampstrateg, og tapet mot separatistene i SNP i skotske Paisley er sviende for det britiske arbeiderpartiet.

— En vanskelig natt

Dessuten taper han for en 20 år gammel student i SNP, Mhairi Black. Black blir det yngste parlamentsmedlemmet på 348 år. I 1667 vant den 13 år gamle hertugen Christopher Monckton, ifølge VG.

— Dette har vært en veldig vanskelig natt for Labour, sier Alexander.

Les også

De konservative tror på gjenvalg

— Skottene har valgt å stå imot denne konservative regjeringen, men de har ikke plassert den tilliten i Labour.

Les også

- En skuffende og vanskelig natt

Det vil være vårt ansvar å gjenvinne den tilliten i månedene og årene som kommer.

— En stor kveld

Ifølge den britiske valgdagsmålingen ligger partiet an til 58 av 59 skotske plasser i Underhuset. Partileder Nicola Sturgeon sa tidlig at resultatet kanskje ikke ville bli så bra, men blant annet har den 20 år gamle studenten Mhairi Black altså klart å slå ut Labours valgkampstrateg Douglas Alexander.

I tillegg tapte Labours leder i Skottland, Jim Murphy, sin plass i Underhuset til SNP.

Uavhengighetspartiet så natt til fredag ut til å kunne gjøre så godt som rent bord.

— En stor kveld for SNP, konkluderer Sturgeon overfor BBC.

Stort løft

Partiet går fra seks plasser i Parlamentet i London fra forrige valg og gjør uansett et brakvalg på bekostning av Labour, understreker Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder.

— Et kjempeløft for SNP, sier Mustad til NTB.

Sturgeon har sagt hun vil støtte en Labour-regjering for å kvitte seg med statsminister David Camerons konservative regjering.

Tsunami

Tidligere førsteminister i Skottland, Alex Salmond, mener SNPs uttelling i Skottland betyr at statsminister David Camerons konservative ikke har noen «legitimitet» i nord lenger. Selv om De konservative ligger an til å vinne valget som helhet.

— Vi ser en politisk tsunami, sier han til BBC.

Diskusjonen har allerede startet om SNP kommer til å bruke resultatet til å kreve en ny folkeavstemning om selvstendighet.

Publisert