- Ingen stråling fra nordkoreansk atomtest

Det er ikke påvist stråling etter at Nord-Korea gjennomførte en prøvesprengning onsdag, opplyser Japans regjering.

Publisert Publisert

EPI-SENTER: Representanter fra den koreanske metrologiske administrasjonen viser episenteret for jordskjelvet som oppstod som følge av den påståtte prøveprengningen. Foto: Lee Jin-man, AP

 • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Klokken 16.45 japansk tid har ingen japanske målestasjoner registrert noe uvanlig stråling, sier regjeringens talsmann Yoshihide Suga.

Han sier også at Japan i samarbeid med USA vil kunne foreslå ulike sanksjoner, deriblant økonomiske, mot Nord-Korea etter den kjernefysiske prøvesprengingen, som skal være kommunistregimets fjerde.

- Ligner 2013-sprengingen

— De seismiske dataene som er kommet, tyder på at eksplosjonen var markant under det man kan vente fra en hydrogenbombetest, sier Crispin Rovere, en atomekspert med base i Australia.

Etter prøvesprengingen i 2013:- Dette kan være vår siste sjanse

Målestasjoner nær Nord-Korea registrerte mandag en hendelse som tilsvarer et jordskjelv med en styrke på 5,1. Samtidig hevdet landet å ha gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe. Førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap i Bergen Mathilde B. Sørensen sier det ikke er mulig å se om det var en hydrogenbombe ennå.

— Når noe sprenger oppstår en plutselig energi som sender en bølgepuls i jorden som vi måler. Ut fra amerikanske og kinesiske registreringer ser vi godt at det har vært frigitt energi, men vi vet ikke om det var en hydrogenbombe.

Ifølge Sørensen er styrken på mandagens hendelse på størrelse med en atomprøvesprengning Nord-Korea gjennomførte i 2013.

«Starte året med et smell»

«La oss starte året 2016 med den gjennomtrengende lyden av vår første hydrogenbombeeksplosjon, slik at hele verden vil se opp til vår sosialistiske og kjernevåpen-utstyrte republikk og det store Koreas arbeiderparti!», skrev Kim i en håndskrevet beskjed, etterfulgt av sin underskrift, i en ordre der han beordrer prøvesprengningen. Meldingen er datert 15. desember.

I en nyere ordre datert 3. januar gir Kim sin endelige godkjennelse til å utføre sprengningen 6. januar.

Det antas at Nord-Korea fortsatt er mange år unna å være i besittelse av teknologi og tilstrekkelig kunnskap til å kunne lage en hydrogenbombe. Derfor hersker det også skepsis om hvorvidt eksplosjonen onsdag morgen skjedde som følge av en hydrogenbombe-detonasjon.

 • 70 år siden Hiroshima: - Det verste våpenet
  USA, Storbritannia, Japan og Sør-Korea fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning på det sterkeste.

- Kan ikke tolereres

– Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Sør-Korea sa onsdag at regjeringen vil ta i bruk alle mulige tiltak og vil støtte FN-sanksjoner mot Nord-Korea.

– Vår regjering fordømmer på det kraftigste at Nord-Korea gjentatte ganger har ignorert våre og internasjonale advarsler ved å gjennomføre landets fjerde prøvesprengning, som klart strider med FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier Cho Tae-yong, en talsperson for Sør-Koreas myndigheter.

– Hvis det er sant at Nord-Korea har utført prøvesprengninger, er det et alvorlig brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner og en provokasjon jeg fordømmer uten reservasjoner, tvitrer den britiske utenriksministeren, Philip Hammond.

– Alvorlig trussel

FORDØMMER: – Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende til NTB. FOTO: SCANPIX

Også Norges utenriksminister, Børge Brende, fordømmer hendelsen.– Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier Brende til NTB.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøte onsdag. En diplomat opplyser at møtet kommer til å bli holdt bak lukkede dører.

 • Ji Seong-ho så naboene sine dø av sult. Da flyktet han.
  Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som personlig beordret prøvesprengingen, som kommer to dager før hans egen bursdag. Han hintet om at landet har utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang før jul, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung, men flere eksperter stilte seg da tvilende.

— Ønske om dialog

— Erfaringen fra Nord-Korea er at slik ledelsen ser det, er dette den eneste måten å komme i dialog med omverdenen på. Så må de ta de umiddelbare konsekvensene, sier forsker Geir Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) i København til NTB.

— Det er et paradoks at jo mer landet utvikles militært, dess vanskeligere blir kontakten med omverdenen. Samtidig er dette et tydelig signal om at de gjerne vil snakke. Dette er mer av det som har skjedd tidligere, bare med litt andre ingredienser, mener Helgesen.

Forhandlinger

Nord-Korea vil nå bli fordømt som landet alltid gjør når ledelsen rasler med sablene, og ifølge Helgesen kan en prøvesprengning kanskje føre til at sanksjonene blir strammet ytterligere til.

— Det er vanskelig for oss å forstå at utvikling av militær teknologi og det å true omverdenen er veien å gå. Men det er på denne måten de har erfart at de kan komme i dialog med de maktene de ønsker å snakke med. Så lenge de oppfører seg noenlunde fredelig, så skjer det ingenting, sier Helgesen.

Han er sikker på at Nord-Koreas ledelse om noen uker igjen vil få tilbud om forhandlinger med USA og Sør-Korea.

— Da vil man kunne sette seg ned for å diskutere det som er viktig for Nord-Korea - en økonomisk utvikling som igjen er avhengig av en oppmykning i forholdet til omverdenen, sier Helgesen, som er sikker på at det allerede nå pågår uformelle drøftelser mellom noen av aktørene.

Bekvem fiende

Helgesen beskriver Nord-Korea som et lite og fattig land i en region der alle nabolandene er mye sterkere økonomisk og dermed mye mer interessante for omverdenen.

— Situasjonen er veldig forskjellig fra den gangen verden var delt i øst og vest - da man enten var venn med Russland og Kina eller de andre. Landet har ikke utviklet diplomati på samme måte som de har utviklet militær teknologi. Det er veldig trist, mener Nord-Korea-eksperten.

Han savner at det settes i gang en forebyggende dialog, istedenfor at partene alltid venter med å snakke sammen til spenningen er størst.

— Men det er krefter som kanskje ser på Nord-Korea som en bekvem fiende. Det er sterke økonomiske krefter i hele verden. Jeg vil tro at de som utvikler nye våpentyper, klapper i hendene og tenker at det nå er bruk for dem, nå må vi utvikle nye våpensystemer som kan takle trusselen, sier Helgesen.

Nordisk fredsinitiativ

Geir Helgesen ser alvorlig på trusselen dersom den bidrar til å øke spenningsnivået mellom de økonomiske stormaktene i Øst-Asia.

— Skulle det utvikles et våpenkappløp som ender i konfliktsituasjoner i Øst-Asia, vil det være en enorm katastrofe både for befolkningen i regionen og for hele verdenssituasjonen, mener Helgesen.

Han har tidligere tatt til orde for et nordisk fredsinitiativ overfor partene på Koreahalvøya. Det gjentar han nå.

— Norden etablerte diplomatiske relasjoner med Nord-Korea i midten av 70-årene, noe ingen andre vestlige land gjorde. Vi burde bruke relasjonen til å løse problemet. Vi har ikke stormaktsdrømmer og skjulte dagsordener. Vi har hatt rollen som fredsmeglere og humanitære supermakter. Den rollen burde vi fortsette å spille. (©NTB) (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Person falt i vannet i Biskopshavn

 2. Smittefritt i Bergen i to veker

 3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 4. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 5. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 6. Politiet: – Bil snudde og kolliderte