Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier at ikke-russiske medier møter stadig større problemer, inkludert blokkerte TV-signaler.

Signalene til flere ukrainske TV-kanaler er blitt kuttet de siste dagene. Det gjelder blant annet den store private kanalen Inter, den uavhengige Kanal 5 og den statlige Første nasjonale, melder OSSE fra Wien.

De ukrainske sendingene er erstattet av sendinger fra russiske kanaler som statseide Rossiya 24 og den militære kringkastingen Zvezda.

Sensur og trakassering

«Ekstrem sensur, stenging av medier, og angrep og trakassering av journalister må ta slutt umiddelbart», sier OSSEs medieobservatør Dunya Mijatovic.

Hun sier at det er særlig viktig i krisetider at folk har uhindret tilgang på et mangfold av medier. Ellers kan de bli ofre for verste sort propaganda.

Ukrainas Kanal 5 melder at deres journalister er blant dem som ble grovt banket opp av militante russere fredag mens de dekket en episode ved en base i Sevastopol.

De sier at journalister fra Inter og STB også ble utsatt for vold.

En journalist fra AFP så senere fem mannlige journalister som fikk behandling på et sykehus. Ansiktene deres var dekket av blod, og de hadde fått alvorlige hodeskader.

Aggressiv framferd

Det har vært meldt om en rekke andre tilfeller av aggressiv opptreden mot internasjonale medier.

Amerikanske Associated Press opplyste lørdag at væpnede menn fratok et av teamene deres utstyret i Simferopol torsdag.

Mens de satte opp kameraene ved en restaurant, dukket det opp ubevæpnede menn som tok bilder og anklaget dem for å være spioner. Kort etterpå kom væpnede menn, beordret journalistene opp mot en mur og dro av gårde med utstyret.

I et annet tilfelle ble en bulgarsk journalist kastet i bakken med en pistol mot hodet av maskerte menn utenfor regionforsamlingen i Simferopol torsdag. Angrepet ble filmet av et overvåkingskamera og lagt ut på YouTube.

Norske journalister, blant annet fra Aftenposten og TV 2, er også blitt utsatt for aggressiv munnbruk under sin dekning av begivenhetene på Krim.

OSSE slipper ikke til

Amnesty International krever at OSSE får overvåke situasjonen, men et team ubevæpnede militære observatører fra OSSE er tre ganger de siste dagene nektet adgang til Ukraina. Den siste gangen ble de truet av væpnede menn.

Russland er selv medlem av OSSE, og utenriksminister Sergej Lavrov ba lørdag OSSE etterforske hvem som er ansvarlig for at titalls mennesker ble drept av snikskyttere på Uavhengighetsplassen i Kiev i ukene før omveltningen der.