Ukrainas president Viktor Janukovitsj sier han har inngått «våpenhvile» med opposisjonen og at det skal holdes nye forhandlinger for å løse krisen i landet.

Målet er å få slutt på blodsutgytelsene og stabilisere situasjonen i landet, het det i en uttalelse på presidentens nettside etter et møte mellom ham og flere opposisjonsledere onsdag kveld.

Opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og nasjonalistlederen Oleh Tjahnibok deltok på møtet. De sier sikkerhetsstyrkene hadde planlagt å storme Uavhengighetsplassen i Kiev, men at planen nå er avlyst.

– Det er erklært «våpenhvile». Det viktigste er å beskytte folks liv, sier Jatsenjuk i en uttalelse på nettsiden til Fedrelandspartiet, som han tilhører.

Mange døde

Det var en svært spent stemning i Kiev onsdag kveld etter at minst 26 mennesker var drept i gatekamper og flere hundre skadd i løpet av halvannet døgn. Store folkemengder var samlet på Uavhengighetsplassen. Bildekk sto i brann, og mange demonstranter hadde ventet at opprørspolitiet skulle gripe inn.

Både Russland, EU og USA reagerer sterkt på volden. Men det er stor uenighet om hvem som bærer hovedansvaret for krisen.

President Janukovitsj og Russland anklager den EU-vennlige opposisjonen for kuppforsøk, mens EU og USA truer med å innføre sanksjoner mot myndighetene.

Befolkningen i den tidligere sovjetrepublikken er dessuten sterkt splittet i en vestligorientert og en russiskvennlig del.

Putin og Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel snakket onsdag med Russlands president Vladimir Putin, og ga deretter beskjed om at de to er enige om å gjøre alt de kan for å unngå en opptrapping av volden.

– Vi har besluttet å holde meget nær kontakt med Russland, sa Merkel.

Tidligere på dagen holdt Merkel pressekonferanse med Frankrikes president François Hollande i Paris. Begge varsler at EU er i ferd med å utarbeide sanksjoner mot Ukraina, samtidig som de fordømte volden i Kiev på det sterkeste.

– Det er ubeskrivelige, uakseptable og utålelige handlinger som blir utført i Ukraina, sa Hollande før Merkel la til: – Vi støtter mennene og kvinnene som lider i Kiev.