Dette er gjerningsmannen bak lastebilangrepet i Nice

Mohamed Lahouaiej Bouhlel skal ha vært en skilt trebarnsfar som ikke fastet under ramadan.

Publisert Publisert

KJØRTE INN I MENGDEN: Med denne lastebilen kjørte en mann navngitt av franske medier som Mohamed Lahouaiej Bouhlel (innfelt) inn i folkemengden i Nice torsdag kveld. Da han ble skutt og drept av politiet, hadde han forårsaket over 80 dødsfall. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) er bekreftet av franske myndigheter som gjerningsmannen bak angrepet i Nice torsdag kveld.

84 mennesker er til nå meldt drept etter lastebil-angrepet, der gjerningsmannen litt før klokken 22.40 kjørte inn i den store menneskemassen langs Promenade des Anglais i Nice.

Alt om Nice:

Les også

Direkteblogg: Siste nytt om angrepet i Nice

Mer enn ti av dem barn:

Les også

84 døde da lastebil kjørte inn i folkemengde

Ekstremismeforsker:

Les også

- Viser at det er lett å ramme mange

Menneskene hadde samlet seg for å se på fyrverkeriet på Frankrikes nasjonaldag, Bastille-dagen, en av de største feiringene i Frankrike.

Bodde i Nice

Bouhlel skal ha kommet seg inn på promenaden etter å ha forklart at han skulle levere iskrem. Deretter startet han dødsferden sin, kjørende i sikk-sakk for å treffe mennesker.

Etter å ha kjørt rundt to kilometer, ble Bouhlel skutt og drept av politiet.

Dette er det vi vet om ham så langt:

31-åringen, født i 1985, var tunisisk statsborger, med oppholdstillatelse i Frankrike, der han hadde bodd siden 2009. Han ble født i Tunisia, i byen Msaken.

— Gikk ikke i moskeen

Bhoulel bodde tidligere i et gigantisk boligkompleks helt i utkanten av Nice. Der møtte Aftenposten mannens tidligere nabo Nazim (33), som bodde i samme etasje som den antatte gjerningsmannen.

31-åringens fraskilte kone og tre barn bor fortsatt her.

Nazim forteller at naboen ikke var særlig sosial, men at de slo av en prat i ny og ne.

-Virket han som en fyr som kunne ha ekstremistiske holdninger?

— Nei, ikke på noen måte. Jeg så ikke at han gikk i moskeen eller at han ba, og han både drakk alkohol og spiste skinke, forteller Nazim, som også er fra Tunisia.

Les også:

Les også

Hollande: - Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet

Nice-Matin, regionavisen for Nice, melder at også bankkortet til en annen person ble funnet i vogntoget.

LYSER: Politiet søker med lykter inn i lastebilen som ble våpenet til gjerningsmannen i Nice, torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

De skriver at politiet fredag i 9-tiden ransaket mannens bolig, en leilighet i en mindre bygård i avenue Henri Sappia. Klokken 15 er det rapportert at det ikke er funnet noe våpen i leiligheten hans.

— Fastet ikke

Mannen skal være skilt fra sin kone, og far til tre barn. Han jobbet som budbilsjåfør. Bouhlel er blitt beskrevet som en ensom ulv og ikke spesielt religiøs.

Naboene hans har fortalt den største franske nyhetskanalen, BFM, at han ikke fastet i det hele tatt gjennom ramadan, fastemåneden i islam.

Samtidig melder vitner at mannen ropte «Allahu akbar» mens han kjørte.

Vogntoget skal ha blitt leid onsdag i en nabokommune til Nice.

Regionpresident Christian Estrosi har sagt til nyhetsbyrået AP at Bouhlel ble fanget opp av flere sikkerhetskameraer. Han ble blant annet filmet da han gikk om bord i lastebilen i åsene over Nice.

Ikke på terrorliste

Det er ukjent om Bouhlel hadde noen tilknytning til etablerte organisasjoner, om han hadde sammensvorne, eller om han handlet på egenhånd.

Knut var to meter unna lastebilen:

Les også

- Det kunne lett ha vært oss

Ifølge franske medier var mannen kjent av politiet lokalt etter flere mindre forhold, for vold og våpenlovbrudd. Han var i kontakt med myndighetene senest i vår, da 31-åringen i mars skal ha blitt dømt til betinget fengsel etter en veiulykke i januar.

Bouhlel skal derimot ikke ha vært på det franske overvåkningspolitiets liste over personer de mener utgjør en sikkerhetstrusler. I 2012 var rundt 5000 mennesker på denne listen, ifølge Sud Ouest.

Senere fredag bekreftet en fransk statsadvokat at Bouhlel var «helt ukjent» for landets sikkerhetstjenester.

Flere av mannens nærmeste ble fredag tatt inn av politiet for avhør, skriver Nice-Matin. En av dem er hans tidligere kone.

Publisert