— Det er en masse sludder, sa James Mitchell da han onsdag ble spurt om sitt syn på rapporten som er utarbeidet av Senatets etterretningskomité. - Mye av det er heller ikke sant, sa han videre.

Også tidligere visepresident Dick Cheney avviste rapporten og brukte enda sterkere ord for å karakterisere den.

— Rapporten er full av dritt, unnskyld meg. I går sa jeg sludder, men la meg heller bruke det virkelige ordet, sa han til Fox News.

Cheney, som var visepresident under president George W. Bush mens de brutale torturteknikkene ble brukt i krigen mot terror, gjentok også sin tidligere påstand om at programmet var fullstendig på sin plass.

Forsvarer seg

— Vi gjorde akkurat det som trengtes for å fakke dem som var ansvarlig for 11. september-angrepet og hindre nye angrep, og vi lyktes med begge deler, sa han.

— Hvor snill skal man egentlig være mot drapsmennene som tok livet av 3000 amerikanere, spurte en oppbrakt Cheney.

Den sterkt kritiske 500 sider lange rapporten viste at CIAs avhør av mistenkte al-Qaida-folk var langt mer brutal enn det som ble innrømmet, og at de ikke skaffet til veie brukbar informasjon.

Rapporten sier også at CIA villedet Kongressen og Det hvite hus og overdrev verdien av de opplysningene som ble skaffet til veie.

Mens reaksjonene på rapporten øker i styrke i USA, får USA også økende kritikk internasjonalt, både fra FN og fra regjeringer i andre land som USA ofte kritiserer for brudd på menneskerettighetene.

Privat firma

De to psykologene som utarbeidet teknikkene som ble brukt, fikk utbetalt 80 millioner dollar til sitt private firma.

Selv hadde de ingen erfaring med avhør, men det var de som anbefalte drukningsteknikken waterboarding, slag mot ansiktet og liksom-begravelser for å presse frem opplysninger fra fanger som ble tatt etter 11. september-angrepet.

I rapporten blir det uttrykt tvil om kvalifikasjonene deres, samtidig som de blir anklaget for å ha krenket sin profesjons standarder for etikk da de skapte det som etterretningskomiteens leder Dianne Feinstein kaller tortur.

Mitchell ville ikke si hva han mente var galt med rapporten, men han antydet at rapporten er politisert siden den ble utarbeidet av komiteens demokratiske flertall.

CIA outsourcet rundt 80 prosent av sitt avhørsprogram til psykologenes firma Mitchell Jessen & Associates for arbeidet fra 2005 til programmet ble avviklet i 2009.

Internasjonale reaksjoner

Mange allierte land som risikerer å bli trukket med i skandalen eller stå rettslig ansvarlig for en eventuell rolle i CIAs hemmelige torturprogram, enten fordømte CIAs metoder eller tonet ned sin egen medvirkning.

— CIAs torturpraksis er grusom. Ingenting rettferdiggjør slike metoder. Alle som er involvert, må rettsforfølges, sier Tysklands justisminister Heiko Maas.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al-Hussein sa at selv ikke krig rettferdiggjør tortur.

Både Kina, Iran og Nord-Korea, som jevnlig utsettes for amerikansk fordømmelse, kunne ikke annet enn å slippe kritikken løs.

— Kina er prinsipielt imot tortur. Vi mener at USA burde tenke seg om, korrigere sin framgangsmåte og respektere internasjonale regler, sa utenriksdepartementets talsmann Hong Lei.