Følg valget i Skottland direkte

Vi rapporterer fortløpende.

Publisert Publisert

szefc1c8 (1).jpg Foto: NTB SKANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Rett før klokken 02.30 natt til torsdag tikket de første resultatene inn fra Skottland. Clackmannanshire sier nei til selvstendighet.

Den lille valgkretsen nordvest for Edinburgh er den første som rapporterer resultatet sitt etter torsdagens folkeavstemning.

Måling: Nei-siden leder

54 prosent sier nei og 46 prosent sier ja til skotsk selvstendighet i en meningsmåling som YouGov kunngjorde etter at valglokalene stengte torsdag kveld.

Det er ikke snakk om en valgdagsmåling, men en undersøkelse gjort blant velgere instituttet også har spurt tidligere.

Klokken 23 stengte over 5.000 valglokaler dørene, og sedlene med ja og nei ble fraktet til tellemannskapene rundt om i landet. Skottene sitter klistret til TV-en i timene fram til avgjørelsen fredag morgen.

— Det er et enestående øyeblikk. Det er en mulighet som bare kommer en gang i livet, sier en optimistisk separatistleder Alex Salmond til nyhetsbyrået AFP.

Fornuft og følelser

Men også førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder spår at fornuften vil seire over følelsene og gi et knapt nei-flertall i Skottland etter å ha loddet stemningen i Edinburgh.

— Jeg tipper at det blir et marginalt nei-flertall, sier han til NTB.

— Stemningen har endret seg litt fra forrige uke, da det var en ekstatisk ja-følelse her. Jeg tror nok at hodet kommer litt mer inn når velgerne står og skal krysse av på papiret.

Resultatet

Det endelige resultatet om Skottland skal tre ut av den mer enn 300 år gamle unionen med Storbritannia, er ventet fredag morgen. Men resultater fra de 32 valgkretsene var ventet å tikke inn fortløpende i løpet av natten.

Uansett utfall følger det store endringer med avstemningen. London har lovet skottene enda mer selvstyre om de bare sier nei til selvstendighet. Det vil bety en mye løsere union i fremtiden der også Wales og Nord-Irland er ventet å kreve sitt.

Om Salmond får drømmen sin oppfylt, vil det bli erklært en selvstendig skotsk stat i 2016.

Hissig

Stemningen har vært hissig mellom ja-siden og nei-siden, og dagen før folkeavstemningen var det flere sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse.

— Uansett resultat er etterspillet et splittet Skottland. Det er mange bekymret for, sier Mustad.

— Folk vil fortsette å jobbe for uavhengighet hvis det blir nei, og folk vil jobbe for at Skottland skal komme inn i unionen igjen, hvis det blir et ja.

Stort engasjement

Det var flere kilter og skotskrutete luer å se i de lange køene foran stemmelokalene torsdag. Skottene møtte mannsterkt opp for å forme historien.

— Dette er en viktig dag. Denne beslutningen vil vare for bestandig og vil ha betydning for mine barn, sier tobarnsmoren Charlotte Farish (34) fra Edinburgh til AFP.

— Jeg kan utgjøre en forskjell, og min stemme teller, sier Aidan Ford (23).

Engasjementet er ventet å sørge for stor valgdeltakelse. Enkelte valgkretser har meldt inn oppmøte på opp mot 90 prosent.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Skottene smiler, Europa skjelver

  2. Gallup: Nei-siden størst i Skottland på valgdagen

  3. Valgurnene åpner i Skottland

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN