Konflikten har de siste dagene tilspisset seg kraftig i Syrias nest største by, Aleppo. Ifølge BBC bombet syriske kampfly Aleppo tirsdag.

Det skal være første gang regimet har gjennomført flyangrep i byen, skriver BBC. Tidligere tirsdag ble det brukt helikoptre i kampene i Aleppo, som er svært viktig for Syrias industri og økonomi.

Det har vært kraftige sammenstøt i Aleppo siden fredag, og opprørere har forsøkt å ta kontroll over sentrum. Kampene har rast ved portene til den historiske gamlebyen, ifølge lokale kilder.

I et fengsel nord i byen skal minst 15 fanger ha blitt drept da myndighetene slo ned det som skal ha vært et fredelig fangeopprør.

Ifølge aktivister i Syrian Observatory for Human Rights er minst 33 mennesker drept i voldshendelser i Syria tirsdag. Tallet inkluderer sju av fangene i Aleppo.

Sju mennesker, hvorav seks barn, er dessuten drept i byen Herak, sør for hovedstaden Damaskus, ifølge aktivistene. Byen har de siste ti dagene blitt angrepet med granater.

— Mishandlet og drept

Aktivisten Haitham Abdullah forteller til nyhetsbyrået DPA at opprørerne har måttet ty til taktiske tilbaketrekninger fra flere bydeler i hovedstaden Damaskus etter at de i begynnelsen av forrige uke tok kontroll over sentrale områder i hovedstaden.

Rundt tusen soldater med støtte fra stridsvogner skal ha deltatt i regimets brutale motoffensiv.

I Damaskus ble mer enn ti menn sent mandag kveld funnet mishandlet og drept forstaden al-Qadam. Ingen av mennene bar preg av å være militære, i henhold til videoer og bilder offentliggjort av flere opposisjonelle aktivistgrupper.

— Jeg dro dit for å se hva som hadde skjedd. De fleste av mennene var blitt skutt i hodet, sier en opposisjonell aktivist i Damaskus til NTB.

Hun forteller at al-Qadam er et av stedene der Den frie syriske hær (FSA) fortsatt kjemper mot regimet.

— Innbyggerne i al-Qadam fortalte meg at mennene ble drept som straff for FSA-aktiviteten i området, sier aktivisten.

Mer snakk om hevn

Samtidig ble 15 andre mennesker funnet drept - noen av dem med hendene bundet på ryggen - i Basatin-distriktet vest i hovedstaden.

Den kvinnelige aktivisten forteller at slike drap bidrar til å forverre det allerede svært spente forholdet mellom den dominerende alawittsekten og det sunnimuslimske flertallet.

— Folk kjemper fortsatt for frihet, men det blir også stadig mer snakk om hevn. Når man ser hva regimet gjør, er det vanskelig å be folk glemme det, påpeker aktivisten.

Støttes av sine egne

Den sjiamuslimske alawittsekten har dominert det syriske sikkerhetsapparatet siden før andre verdenskrig og vokste seg enda sterkere da Hafez al-Assad grep makten i 1970. Hafez, faren til den nåværende presidenten, sørget for å plassere alawitter i de viktigste maktposisjonene.

Til tross for internasjonal isolasjon og en stadig sterkere opposisjon, ser ikke Bashar al-Assads støtte blant sine egne ut til å avta. Mange av de verste overgrepene i Syria er utført av den fryktede shabiha-militsen, som hovedsakelig består av alawitter.

Ifølge aktivisten ser man stadig oftere shabiha-medlemmer i Damaskus-området.

— Shabiha er langt verre enn hæren. De torturerer og voldtar. Fetteren min ble pågrepet av shabiha, og ti dager senere fikk vi ham tilbake, torturert til døde, forteller hun og er samtidig nøye med å understreke at ikke alle alawitter er regimetro.

syd27c19.jpg
REUTERS