Politiet inn i ambassadesaken

Riksadvokaten har besluttet å etterforske den såkalte ambassadesaken. Arbeidet settes ut til Østfold politidistrikt.

ETTERFORSKNING: Politiet skal nå etterforske den såkalte ambassadesaken. FOTO: Kyrre Lien, Scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Bakgrunnen er en helhetsvurdering av all informasjon som har tilflytt oss i løpet av dagen. Anmeldelsen fra Rødt er bare en del av dette. Beslutningen hadde kommet uansett, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo statsadvokatembeter til NTB.

Han vil ikke kommentere nærmere hva slags informasjon han sikter til. Maurud har påtaleansvaret for saken, mens selve etterforskningen er satt ut til Østfold-politiet.

— Vi vil være sikre på at vi går klar av personlige bindinger, og da er Østfold forhåpentligvis langt nok unna.

Anmeldt

Rødt anmeldte tidligere fredag flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden. Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.

Da fikk riksadvokat Tor-Aksel Busch noe å tenke på.

— For få timer siden kom det inn en anmeldelse til oss fra partiet Rødt. Den er vi nødt til å håndtere på et eller annet vis, sa Busch til NTB fredag ettermiddag.

Et par timer senere var det innledet etterforskning.

— Vi ønsker først og fremst å få klarlagt hva denne gruppen rent faktisk holdt på med, og vurdere om det kan representere straffbare forhold. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på noe straffbart, men det er det vi vil etterforske, sier Maurud.

— Vilkårene for å iverksette etterforskning er ikke veldig strenge i vår lovgiving. Her er det spørsmål om det er rimelig grunn til å undersøke, legger han til.

Saken kan også bli aktuell for Spesialenheten for politisaker å se på.

— På bakgrunn av anmeldelsen vil Riksadvokaten måtte ta stilling til om det er spørsmål i saken som er egnet for oss å se nærmere på, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.

Frykter tapte bevis

— Dette er grove overtramp, og det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Vi regner med at mange av dem som er blitt overvåket og registrert på ulovlig vis, er medlemmer av Rødt. Mange av våre har demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden, sier Rødt-leder Turid Thomassen til NTB.

— Hva om dette hadde vært snakk om en annen makt enn USA? Det er nok å minne om Treholt-saken, legger hun til.

Advokat og Rødt-medlem Harald Stabell frykter at viktige bevis mot de navngitte nordmennene i overvåkingssaken kan ha gått tapt siden politiet først innleder etterforskning to dager etter at TV 2 brakte nyheten.

— Det skulle være en enkel sak å pågripe personene og avhøre disse. Ut fra dokumentasjonen er det skjellig grunn til mistanke, sier advokaten, som også er medlem av rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen.

Stabell frykter at de involverte personene har rådført seg med hverandre og dermed kan gi like forklaringer til politiet.

— Vi mener det er tilstrekkelig hurtig å sette i gang nå, og har foreløpig ingen frykt for dette med bevisforspillelse, sier Maurud. (©NTB)

Rammes ikke av lovverket

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt sier til TV 2 at politiet kjente til den amerikanske overvåkingen, men at det de så ikke framsto som ulovlig.

Fredriksen har ansvaret for ambassadesikkerheten i Oslo politidistrikt. Politidistriktet ville fredag ikke uttale seg om saken, men i et intervju gjort av TV 2 før saken ble offentlig kjent, sier Fredriksen at politiet var kjent med at enkeltpersoner samlet inn opplysninger.

— Vi har sett enkeltpersoner til tid og sted som vi har oppfattet som observatører. Slik denne virksomheten er blitt oppfattet av oss, og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover. Men man kan velge å like eller mislike det, sier Fredriksen i intervjuet.

Bindeledd

Eks-Kripos-topp Ivar Follestad (70) sier han ikke drev med overvåking, men var ansatt som ambassadens bindeledd til norsk politi.

-Jeg har vært, og ble ansatt som, et bindeledd mellom ambassaden og norsk politi, sier Follestad til VG .

Den tidligere politiavdelingssjefen i Kripos pensjonerte seg tidligere i år fra arbeidet ved en amerikanske ambassaden. Nå vil han hjelpe myndighetene med å klarlegge hva slags virksomhet han har deltatt i.

— Jeg var ikke oppmerksom på at dette skulle være noe å reagere på, men når det er kommet opp, er det godt på komme til bunns i dette, sier Follestad.

Ifølge TV 2 er Follestad sentral i den omstridte amerikanske overvåkingsgruppens arbeid. Det er feil, sier han.

— Kontakten med norsk politi var i forhold til bagatellmessige interne forhold. (©NTB)

Publisert: