I et intervju med den britiske avisa Times sier FNs tidligere generalsekretær at Blair kunne ha brukt det tette forholdet mellom ham selv og Bush og de to landene til å overtale den amerikanske presidenten om å avblåse planene.

Annan sier han ofte har fundert på hva som hadde skjedd om Blair hadde sagt: «George, her skilles våre veier, og du er på egen hånd».

Kunne hindret

— Jeg tror virkelig det kunne hindret krigen, sier Annan til avisa.

En første resolusjon fra FNs sikkerhetsråd om at Irak måtte rette seg etter forpliktelsene om å kvitte seg med våpen, passerte enstemmig høsten 2002. Men en resolusjon, foreslått av USA, Storbritannia og Spania i 2003 om bruk av makt mot Irak, ble trukket tilbake da det ble klart at det ville bli nedlagt veto mot den.

Annan satt som FNs generalsekretær da Irak-krigen startet 20. mars 2003. Han avviser overfor Times at han eller daværende utenriksminister i USA, Colin Powell, kunne forhindret en krig om de hadde gått av.

Støtter ikke Tutu

Men Annan støtter ikke erkebiskop Desmond Tutu, som mener Blair og Bush bør stilles for retten i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for sin rolle i Irak-krigen. I et innlegg i The Observer beskyldte nobelprisvinneren Blair og Bush for dobbeltmoral. Tutu anklager de to tidligere lederne for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Han mener Irak-krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien. Resultatet av Irak-krigen ser man i dag med en langt mer omfattende konflikt i Midtøsten med Iran i en hovedrolle og en borgerkrig i Syria, mener Tutu.