Mitt Romney har viklet seg inn i en ny mediestorm etter at han på en video kalte halvparten av amerikanerne sosialhjelpsmottakere som ikke betaler skatt.

Valgkampstaben til president Barack Obama lot ikke anledningen gå fra seg og kastet seg begjærlig over videoen som er lagt ut av det venstreorienterte tidsskriftet Mother Jones.

På videoen som er tatt opp på et møte bak lukkede dører med rike republikanske givere, sier Romney at 47 prosent av amerikanerne stemmer på presidenten uansett.

— Det er 47 prosent som støtter ham, som er avhengig av staten, som ser seg selv som ofre, som tror det er statens oppgave å ta vare på dem, som mener de har rett på helsetjenester, mat, bolig, alt mulig, sier Romney.

— Dette er folk som ikke betaler noen inntektsskatt. Så vårt budskap om lavere skatt er ikke relevant for dem. Jeg kommer aldri til å klare å overtale dem til å ta ansvar for sine egne liv, sier han videre.

Opprinnelsen til opptaket kan ikke verifiseres av uavhengige kilder. Mother Jones streamer det på sine nettsider, og ansiktene til de tilstedeværende og andre detaljer fra møtestedet er gjort utydelige for ikke å avsløre den som gjorde opptaket.

Kommentarene til Romney er de siste i en lang kjede utsagn som ifølge Demokratene viser at han er en mangemillionær som ikke skjønner seg på vanlige mennesker.

— Det er sjokkerende at en kandidat erklærer overfor rike givere at halve USA ser på seg selv som ofre med rett til sosialhjelp. Det er vanskelig å være president når man så foraktfullt bare avskriver halve nasjonen, sier Obamas valgkampleder Jim Messina.