Gaza-skip stanset og ført til havn i Israel

Israelske soldater tok kontroll over aktivistskipet Rachel Corrie, som var på vei mot Gazastripen med humanitær hjelp. Båten er ført til havnebyen Ashdod i Israel.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Bordingen av båten skjedde uten vold og med full medgjørlighet fra mannskapet og aktivistene om bord, opplyser en talskvinne for den israelske hæren.

— Våre styrker tok kontroll uten å møte motstand fra mannskapet eller passasjerene. Alt skjedde uten bruk av vold, sier talskvinnen.

Det irske skipet Rachel Corrie ble stanset lørdag ettermiddag etter at fartøyet fire ganger hadde ignorert ordre om å endre kurs og gå til den israelske havnebyen Ashdod.

Skipet kom til Ashdod fulgt av to mindre israelske militærbåter fem timer etter at det ble bordet.

Les også

Skip bordet av israelske styrker

Høflige former

Båten var på vei til Gazastripen med humanitær hjelp og 15 aktivister om bord, blant dem nobelprisvinneren Mairead Maguire og den irske diplomaten og tidligere FN-koordinatoren i Irak, Dennis Halliday.

Hæren var tydelig oppsatt på å gjøre alt riktig denne gangen. Etter mandagens blodige aksjon mot en annen Gaza-konvoi måtte Israel tåle massiv kritikk fra verdenssamfunnet. Ni tyrkiske aktivister ble skutt og drept da israelske marinesoldater bordet fartøyet Mavi Marmara.

Kommunikasjonen med Rachel Corrie foregikk i høflige former og ble fortløpende lagt ut på det israelske forsvarets hjemmesider, Twitter og YouTube.

Protesterte

Lørdag ble det kjent at flere av de ni som ble drept mandag, var blitt pepret med kuler, i mange tilfeller på svært kort hold. Fem av ofrene ble skutt enten i ryggen eller i bakhodet, skriver den britiske avisa The Guardian.

Tusener av mennesker i europeiske storbyer som Paris, London, Berlin og Istanbul demonstrerte lørdag for å vise sin motstand mot Israels voldelige aksjon mandag. I Oslo var rundt 600 mennesker samlet til en propalestinsk demonstrasjon.

— Ulovlig blokade

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, betegner Israels Gaza-blokade som ulovlig og krever at den må heves.

— Folkeretten forbyr utsulting av sivile som en krigsmetode, og det er også forbudt å innføre en kollektiv straff overfor sivile, sier Pillay.

Hun gjentar også kravet om en internasjonal gransking av Israels operasjon mot nødhjelpskonvoien til Gaza mandag.

Pillay mener at selv om blokaden viser seg å være lovlig i henhold til folkeretten, må den militære aksjonen vurderes ut fra Israels plikt til å sørge for store nok forsyninger av humanitær hjelp til det palestinske området.

Nye aksjoner

Skipet Rachel Corries forsøk på å nå Gaza lørdag bidrar til å holde fokus på den israelske blokaden av Gaza og okkupasjonen av Vestbredden, mener Ali el-Nazli, talsmann for islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen.

— Uansett hva som skjer, vinner palestinerne på det, slår han fast.

Organisasjonen Europeiske jøder for rettferdig fred (EJJP) og deres søsterorganisasjon i Storbritannia sendte lørdag ut en pressemelding om at de planlegger lignende aksjoner i nær framtid.

— Vi har fartøyer stående klare i en havn i Middelhavet, skriver EJJP.

Publisert
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring til legevakt etter trafikkuhell på Askøy

  2. Pilotene villige til å la SAS gå dukken

  3. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  4. I 1991 kom han til Bergen. Lørdag ble han siktet for terror.

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.