Mens 9000 politifolk jaget 19 år gamle Dzjokhar Tsarnajev, og storebroren hans Tamerlan (26) lå på Bostons likhus, ble «hvorfor» og «hvordan» de viktigste spørsmålene i amerikanske medier.

Hvorfor bombet de Boston Marathon? Hvordan blir to tsjetsjenske brødre som har bodd halve livet i USA, så radikalisert at de bygger to bomber, dreper tre mennesker og skader over 170 andre?

Helt amerikansk

Det eneste som er klart så langt, er at det neppe finnes noe enkelt og åpenbart svar. Medelever, lærere og naboer har ikke sett tegn til radikalisme eller noe som kan forklare at de to unge mennene utførte sitt angrep.

— Han var så normal, hadde ingen aksent, han var en tvers gjennom amerikansk ungdom, sier Nate Mann til Reuters om Dzjokhar. Mann gikk i klassen over den yngste av Tsarnajev-brødrene på videregående.

Andre beskriver Dzjokhar som en tenåring som gikk i kledd som andre ungdommer, snakket på samme vis, likte hiphop og var glad, nervøs og litt sosialt klønete - men ikke på en måte som gjorde andre beklemt.

Og han snakket ikke om politikk.

- Ingen amerikanske venner

Bildet av storebror Tamerlan er noe mer komplekst. Noen husker ham som «en stor, vennlig kjempe med sans for humor». Ifølge flere familiemedlemmer, hadde han sterk innflytelse over Dzjokhar, men var mindre sosial enn lillebroren.

I et intervju i et universitetsmagasin i 2010, sa Tamerlan:

— Jeg har ingen amerikanske venner. Jeg forstår dem ikke.

Samtidig uttrykte han at han satte han pris på de mulighetene USA ga for den som kunne jobbe hardt og ville skaffe seg et liv og få seg en jobb. Han var en dyktig amatørbokser og drømte om å delta i OL. Da ville han heller bokse for USA enn for Russland, med mindre han fikk mulighet til representere et uavhengig Tsjetsjenia.

Sjekket av FBI

26 år gamle Tamerlan verken røkte eller drakk og sa at «Gud sier nei til alkohol». Han ble mer religiøs de siste årene, og en tante i Toronto sier han gikk fra ikke å være praktiserende muslim til å be fem ganger om dagen.

Familiemedlemmer sier han hadde sterk innflytelse over lillebroren

I løpet av det siste året tilbrakte Tamerlan seks måneder i Russland, men etterforskerne vet ennå ikke hva han gjorde der.

I 2011 ble han og familien avhørt av FBI etter tips fra et annet lands myndigheter om at han kunne være i ferd med å slutte seg til en islamistisk gruppe. men det føderale politiet fant «ingen tegn til terroraktivitet», og saken ble lagt til side.

En gåte

Mandagens bombeangrep, der tre mennesker mistet livet, ble imidlertid mer enn et tegn til terroraktivitet, det ble begynnelsen på slutten for de to brødrene. Natt til fredag drepte de ytterligere en politimann, og under flukten ble Tamerlan drept i en skuddveksling med politiet. Et snaut døgn senere ble Dzjokhar pågrepet hardt skadd av tungt bevæpnet politi.

Brødrenes fysiske reise fra familien i Tsjetsjenias naborepublikk Dagestan til et nytt liv i en av Bostons forsteder begynner å bli godt dokumentert. Den psykologiske reisen som endte i død og ødeleggelse, er fortsatt en gåte.