Avviser Obamas visjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil presentere sin egen visjon for en fremtidig fredsprosess i Midtøsten i en tale til den amerikanske kongressen.

Publisert Publisert

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser president Barack Obamas visjon om en palestinsk stat basert på grensene fra før seksdagerskrigen i 1967. Foto: REUTERS/Jason Reed

  • Aftenposten
  • Elisabeth Rodum
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Jeg skal presentere en visjon for varig fred mellom Israel og palestinerne. Jeg akter å gi den usminkede sannheten. Nå mer enn noen gang trenger vi klarhet, sa Netanyahu under en tale til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) i Washington mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Netanyahu møter mange Israel-vennlige sympatisører når han taler til den amerikanske kongressen tirsdag, hvor få representanter fra begge partier taler palestinernes sak.

— Støtten til Israel splitter ikke Amerika, det forener Amerika. Det forener gamle og unge, liberale og konservative, demokrater og republikanere, sa Netanyahu i talen til AIPAC.

Dersom den israelske statsministeren kommer med konkrete forslag under talen til Kongressen, vil det vil i så fall være første gang Netanyahu legger frem en plan for fremtidige fredsforhandlinger med palestinerne.

Les også

[No available link text]

— Vil nedtone uenighet

Netanyahu vil forsøke å tone ned uenigheten mellom ham selv og Obama under talen i Kongressen, mener den amerikanske analytikeren Haim Malka ved Senter for Strategiske og Internasjonale studier i Washington.

— Netanyahu vil mest sannsynlig forsøke å tone ned forskjeller mellom hans ståsted og presidentens, fordi uenigheten med president Obama har virket stikk motsatt for begge parter og til syvende og sist undergraver Israels interesser, sier Malka til nyhetsbyrået Reuters.

- Ingen mening

Men republikanerne i Kongressen ønsker trolig ikke å dempe kritikken av president Obamas Midtøsten-tale i forrige uke. Den republikanske lederen Eric Cantor i Representantenes hus sa mandag at Obamas uttalelser om grensene i Midtøsten etterlot ubesvarte spørsmål om den amerikanske strategien:

— Det gir ingen mening å tvinge en av våre demokratisk allierte til forhandlinger med en terroristorganisasjon om bytte av landområder, sa Cator, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han refererte til at islamistorganisasjonen Hamas, som styrer på Gaza-stripen, og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas Fatah-parti, som styrer på Vestbredden, har inngått en forsoningsavtale. USA ser ser på Hamas som en terrororganisasjon.

Avviser Obamas visjon

Israels statsminister og AIPAC har reagert sterkt etter at USAs president Barack Obama torsdag sa at Israels grenser fra før 1967 må danne utgangspunktet for forhandlingene om grensene mellom Israel og en fremtidig palestinsk stat.

Den gang tok Israel kontroll over Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem, samt Sinai, som siden ble levert tilbake til Egypt.

Les også

[No available link text]

Netanyahu avviser Obamas visjon om en palestinsk stat basert på grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, og synes å holde i live den offentlige uenigheten med Obama om dannelsen av en fremtidig palestinsk stat.

— Jeg må sørge for Israels sikkerhet, og Israel kan derfor ikke vende tilbake til grensene fra 1967 som ikke kan forsvares, sa Netanyahu under talen til AIPAC, ifølge NTB.

Den republikanske senatoren Orrin Hatch sier han vil introdusere en ny resolusjon som fastslår at det ikke er USAs politikk å kreve av Israel å forhandle ut fra grensene fra 1967.

Landområder i bytte

Israel har bygd store bosetninger i områdene de okkuperte i 1967, og i dag bor rundt en halv million israelere i bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Forslaget til Obama kan innebære at store israelske bosetninger havner utenfor israelsk territorium. For å få beholde disse må de trolig tilby palestinerne andre landområder i bytte.

USAs president Barack Obama fravek ikke utspillet om 1967-grensene da han selv talte til den jødiske lobbyorganisasjonen søndag, men la stor vekt på at forslaget ikke betyr at grensen vil gå nøyaktig der den gikk i 1967. Dette ble godt mottatt hos de innflytelsesrike jødiske amerikanerne.

Les også

[No available link text]

— Jeg kan forsikre dere om at de sterke båndene mellom USA og Israel består, sa Obama, og la til at Israels sikkerhet var av største betydning for USA. Obama og Netanyahu tilbrakt flere timer i Det hvite hus fredag, hvor de blant annet snakket om opprørene i Midtøsten, Iran, og om veien mot fred mellom palestinerne og Israel.

— Vi er enige om at opprørene i den arabiske verden gir mulighet og grunnlag for positiv utvikling i området. Men vi innser også at det er utfordringer når det gjelder situasjonen i Palestina og Israel, og vi ser at det er ulikt syn på veien mot fred, sa president Obama etter samtalene med Netanyahu.

Søker FN-støtte

Fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne ligger på is, og et sentralt stridsspørsmål er de israelske bosetningene på Vestbredden. Hverken Obama eller Netanyahu har kommet med konkrete planer for å gjenoppta forhandlingene.

I Israel er det blitt spekulert i om Netanyahu i talen til kongressen vil presentere nye ideer for fremtidige forhandlinger med palestinerne, for å vise fleksibilitet i forkant av palestinernes planer om å be FNs hovedforsamling anerkjenne de palestinske områdene som en selvstendig stat i september.

Obama understreket i sin tale torsdag og senere under møtet i AIPAC at USA vil motsette seg forsøk på å isolere Israel i FN.

— En FN-avstemning vil aldri kunne opprette en palestinsk stat, sa han under talen til AIPAC, og oppfordret også Hamas til å anerkjenne Israels rett til å eksistere og fravike vold.

Publisert