— Vi har sendt i alt 30 henvendelser til politiet i en rekke land over hele Europa, sier pressetalsmann Eddie Townsend i Scotland Yard til NTB tirsdag. Han vil ikke gå i detalj om hva henvendelsen dreier seg om.

— Vi følger opp spor som telefonbevegelser og lignende som ble gjort i området på det aktuelle tidspunktet. Ut over det kan jeg ikke kommentere saken, sier han videre.

Kripos vil heller ikke si noe om henvendelsen annet enn å bekrefte at den har funnet sted.

Tips om navngitt person

Britisk politi melder om overveldende respons etter at et spesialprogram om forsvinningssaken ble sendt på BBCs Crimewatch mandag kveld. I forbindelse med programmet ble det offentliggjort to fantombilder av en mann som kan settes i forbindelse med bortføringen av lille Madeleine på Algarve-kysten i Portugal i mai 2007.

— To personer har uavhengig av hverandre ringt inn og fortalt om mannen, og begge oppga samme navn på ham, sier etterforskningsleder Andy Redwood på programmet Crimewatch. Programmet ble også sendt på tysk og nederlandsk TV.

Da programmet var over, hadde politiet mottatt over 300 telefonhenvendelser og 170 eposter med tips.

Hovedmistenkt

Mannen på bildene betraktes nå som den hovedmistenkte i saken, ifølge den britiske avisen Daily Mirror. De datagenererte bildene er tegninger som er basert på beskrivelser fra to øyenvitner som så mannen den kvelden Madeleine forsvant.

— Mannen er kanskje, eller kanskje ikke, nøkkelen til å løse denne etterforskningen, men det er av stor betydning for oss å oppspore ham og snakke med ham, sier etterforskningslederen, ifølge BBC.

Mannen beskrives som hvit, mellom 20 og 40 år gammel, normalt bygget og av middels høyde. Han har kort brunt hår og er glattbarbert.

— Vi har vitner som plasserer ham i dette området rundt tidspunktet da Madeleine forsvant, sier Redwood.

To vitner, et par fra Irland, har forklart at de så mannen bære på en jente som lignet Madeleine. Jenta var ifølge paret i dyp søvn og tre-fire år gammel, skriver The Sun.

Forhåndsplanlagt

Etterforskerne sier at forsvinningssaken bærer kjennetegn av å ha vært planlagt på forhånd. Men de ser også på mulighetene for at forsvinningen kan knyttes til innbrudd og falske innsamlingsaksjoner som ble avdekket i området der treåringen forsvant.

Bortføringen av Madeleine McCann er en av de mest omtalte kriminalsaker i nyere tid. Portugisisk politi henla sin etterforskning i 2008 mens Scotland Yard innledet ny etterforskning våren 2011.

Madeleines foreldre Kate og Gerry McCann har selv vært mistenkt i saken, men ble fritatt for mistanke i 2008.

Bebreidet seg selv

I Crimewatch-programmet sier Kate McCann at hun i årevis både har bebreidet og vært rasende på seg selv for at hun og mannen bestemte seg for å spise ute den skjebnesvangre kvelden.

— Men til sjuende og sist er det ikke vi som har begått denne forbrytelsen. Det er en person som har gått inn i leiligheten og har tatt en liten jente bort fra sin familie, sier hun.

  1. mai 2007, få dager før hun fylte fire år, forsvant Madeleine McCann fra ferieleiligheten i Praia da Luz der hun lå og sov sammen med sine yngre tvillingsøsken mens foreldrene spiste middag på en restaurant et par hundre meter unna.