Varg Vikernes og hans kone ble pågrepet av fransk politi ved sin gård i Sør-Frankrike tirsdag og ble satt i arrest i landsbyen Brive-la-Gaillarde, mistenkt for terrorplanlegging.

— De er ikke siktet for noe. Dette er et forstadium som i Norge kan sammenlignes med å bli kalt inn til avhør, sier John Christian Elden, Vikernes' tidligere forsvarer, til NTB.

Agnes Thibault Lecuivre, talsperson for påtalemyndigheten i Paris, bekrefter overfor NTB at det er snakk om en preventiv pågripelse.

— Vi har ikke kjennskap til noe spesifikt prosjekt, men han blir ansett som farlig, sier hun.

Flyttes til Paris

Fransk lov gir myndighetene lov til å holde nordmannen fengslet i fire dager før en eventuell siktelse legges fram. Hvis det ikke skjer, vil Vikernes og hans franske kone måtte løslates.

Politiet i Brive-la-Gaillarde sier til NTB at Vikernes og kona blir sittende i landsbyen hele onsdag og blir overført til Paris enten onsdag kveld eller torsdag morgen, der avhørene vil fortsette videre.

Samtidig fortsetter undersøkelsene ved parets hjem.

Det er allerede funnet fem skytevåpen samt flere kniver og sverd på eiendommen, skriver Dagbladet.

Tre utløsende forhold

Vikernes, også kjent som «Greven», ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og flere påsatte kirkebranner.

Vikernes har fortsatt flere millioner i gjeld på grunn av kirkebrannene.

På nettet har 40-åringen har ytret sitt jødehat, fascinasjon for nazisme og forståelse for terrordømte Anders Behring Breiviks synspunkter.

Elden har uttalt at den pågrepnes ytringer på sin blogg, mottakelsen av Breiviks manifest og hans kones våpenkjøp er årsaken til at fransk politi valgte å gå til aksjon. Dette mener han er et tynt grunnlag.

— Franske myndigheter toner selv ned innbringelsen og presiserer at han foreløpig ikke er siktet for noe som helst, sier han.

Ingen norsk hjelp

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls har sagt at de foreløpig ikke kjenner til at Vikernes skal ha hatt konkrete terrorplaner.

Det norske utenriksdepartementet har heller ikke blitt kontaktet av franske myndigheter, noe som har fått kommentatorer til å så tvil om franskmennene har grunnlag til å ta ut en siktelse.

Vikernes har anledning til å be norske myndigheter om konsulær bistand, det vil si hjelp til å få oppnevnt lokal advokat eller med å opprette kontakt med familie og venner i Norge.

— Vi har ikke fått noen slik henvendelse, sa UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å uttale seg om saken.

— Dette er en sak som ligger på bordet til fransk politi. Vi har ingen kommentar, sier Siv Alsen, seniorrådgiver i PST.