Reaktoren kan produsere plutonium — «sprengstoffet» i atomvåpen, mener amerikanske forskere.

Russiske diplomatkilder bekrefter at nordkoreanerne har begynt arbeid på reaktoren, men vet ikke om den er satt i drift. Diplomaten frykter at reaktoren kan forårsake en katastrofe.

Mareritt

— Det er åpenbart at det utføres noe arbeid, og det har pågått lenge. Ifølge noen signaler er det tatt skritt for å sette den i gang igjen, sier kilden.

— Men vi har ikke opplysninger om at reaktoren faktisk er startet opp igjen. Reaktoren er i en marerittaktig tilstand. Den ble utviklet og bygget 1950-årene. For den koreanske halvøya kan det innebære forferdelige konsekvenser, for ikke å snakke om en menneskeskapt katastrofe, tilføyer diplomaten.

FNs atombyrå IAEA har ikke hatt adgang til landet siden 2009 og kan ikke bekrefte opplysningene.

— Vi kjenner til det som rapporteres av redaksjonene, og forsøker å overvåke atomaktiviteten gjennom blant annet satellittanalyser, sier talspersonen Gill Tudor.

Yongbyon

Den omstridte reaktoren ligger i Yongbyon i de vestlige delene av Nord-Korea. Forskere ved U.S.-Korea Institute ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies mener den nå er restartet, meldte internasjonale medier torsdag.

Forskerne har studert satellittbilder tatt over Yongbyon-anlegget 31. august. Bildene viser at det stiger hvit damp opp fra en bygning som ligger tett ved hallen som huser turbiner og generatorer drevet av atomreaktoren.

I gang?

— Den hvite fargen og mengden tyder på at dampen ventileres bort fordi systemet som genererer elektrisitet, er i ferd med å komme i drift. Det tyder på at reaktoren alt er eller er i ferd med å komme i gang, konkluderer forskerne.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007 som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte. Reaktoren er ifølge de amerikanske forskerne i stand til å produsere rundt seks kilo plutonium per år.

Omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet. Landet har gjennomført tre atomprøvesprengninger siden 2006, den siste i februar i år, og de såkalte sekslandsforhandlingene om atomprogrammet står i stampe.

«Testing»

En amerikansk tjenestemann som ber om å få være anonym, sier dampen som er observert, tyder på at reaktoren er under testing. Han tror ikke dette er et signal om at regimet i Pyongyang forsøker å presse fram innrømmelser i forhandlingene om atomprogrammet.

— Det er nok enklere enn som så. Nord-Korea vil skape en situasjon der det framstår som opp- og avgjort at landet er en atommakt og har kjernefysiske våpen, mener tjenestemannen.

Atomeksperten James Acton kaller reaktorstarten «nok et slag i ansiktet» for verdenssamfunnet.

Nord-Korea varslet alt i april at de ville starte opp igjen atomanlegget i Yongbyon for å styrke sitt atomvåpenprogram. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea var på dette tidspunktet svært spent, men har siden blitt bedre. (©NTB)