TAR OVER: Dette er Belgias nye konge og dronning, Phillippe og Mathilde.
NTB Scanpix

Kongen har valgt å abdisere på selve nasjonaldagen i Belgia, i dag 21. juli, etter 20 år på tronen. Det er ventet mange mennesker i Brussel sentrum når den nye kongen og dronningen, Philippe og Mathilde, hilser folket fra slottsbalkongen klokken 13.Etter at kong Albert abdiserte klokken 10.30, ble tidligere kronprins Philippe innsatt som Belgias nye konge. Philippe avla eden rundt en time etter at hans 79 år gamle far abdiserte.

Samtidig rykket hans elleve år gamle datter Elisabeth opp som tronfølger.

Sjenert og reservert

Den 53 år gamle Philippe er den syvende kongen i det 183 år gamle landet som er sterkt splittet mellom et nederlandsktalende nord, der mange ønsker å bryte ut av Belgia, og et mer monarki— og Belgia-vennlig fransktalende sør.

Philippe avla eden på alle Belgias tre offisielle språk, nederlandsk, fransk og tysk. Edsavleggelsen foregikk i nasjonalforsamlingen.

Belgierne kommer til å følge godt med på hvor samlende den nye kongen klarer å bli. Han er kjent som sjenert og reservert, og Mathilde scorer høyere på popularitetsmålingene.

Den nye kongen får ilddåpen allerede neste år. Da er det valg i Belgia, og det er notorisk vanskelig å danne en levedyktig og samlende regjering i et land som er delt mellom et flamsktalende nord og et fransktalende sør.

Ba folket holde sammen

Albert brukte sin siste fjernsynstale som konge til å be om samhold lørdag kveld.

— Jeg er overbevist om at det er avgjørende å holde den føderale staten sammen, sa han og ba folket støtte opp om det nye kongeparet.

— De er et utmerket par i vårt lands tjeneste, og de har min fulle tillit, sa kong Albert, som tidligere har gjort det klart at Philippe er godt forberedt.

Det blir både militærparade og fyrverkeri i feiringen av konge og nasjonaldag søndag. Men i henhold til belgisk tradisjon deltar ikke representanter fra andre europeiske kongehus.