— Fri flyt av varer og tjenester gjennom Hormuz-stredet er essensielt for regional og global framgang, sier en talsmann for USAs femte flåte, som er basert i Bahrain, i en skriftlig uttalelse onsdag.

— Enhver som truer med å ødelegge for navigasjonsfriheten i et internasjonalt stred, er åpenbart ikke med i samfunnet av nasjonalstater. Enhver forstyrrelse vil ikke bli tolerert, sier talspersonen videre.

Flåten sier den «opprettholder en robust tilstedeværelse i regionen for å redusere eller hindre destabiliserende virksomhet».

Trusler

Iran advarte tirsdag om at dersom Vesten innfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, vil ikke en dråpe olje få passere gjennom Hormuz-stredet.

Hormuz-stredet ligger midt i farvannet for sjøfart til og fra de viktige oljeterminalene i Persia-Gulfen. Mer enn en tredel av verdens olje som fraktes med tankskip, går gjennom Hormuz-stredet. En stans i skipstrafikken her ville få enorme internasjonale økonomiske og energipolitiske konsekvenser.

Marineøvelse

Iran holder for tiden på med marineøvelser i internasjonalt farvann øst for Hormuz-stredet.

Øverstkommanderende for Irans marine, Habibollah Sayari, uttalte onsdag at det ville vært «svært lett» for Iran å stenge Hormuz-stredet.

— Å stenge stredet er for Irans styrker svært lett. Eller som vi sier, lettere enn å drikke et glass vann, sa Sayari i et intervju med en iransk TV-kanal. Han la til at stredet er «totalt under Irans kontroll».

Folkeretten

Frankrike kom onsdag med en oppfordring til Iran om å ikke hindre trafikken i stredet.

— Vi ber iranske myndigheter om å respektere folkeretten og særlig friheten til å navigere i internasjonale farvann og stred, sa talsmann for det franske utenriksdepartementet, Bernard Valero. (©NTB)