På et toppmøte i Brussel mandag fikk president Viktor Janukovitsj klar beskjed fra EU-president Herman Van Rompuy om hvilke betingelser EU stiller for at Ukraina får inngå en partnerskapsavtale og senere en frihandelsavtale.

EU vil ha garantier for at den type forfølgelse som tidligere statsminister Julia Timosjenko blir utsatt for, hører fortiden til, før noen avtale kan undertegnes.

— Det er tatt enkelte skritt, men vi må se mer framgang og mer konkrete tiltak, sa Van Rompuy etter det tre timer lange møtet.

Selv om fristen til mai er svært kort, er den fullstendig realistisk, sier han.

Håper på avtale

Blant de elementene EU krever, er en gjennomgående og systematisk reform av hele rettsapparatet og fullstendig demokratiske valg. EU krever også større innsats mot korrupsjon og bedre forhold for næringslivet.

For EU er energi og energisikkerhet et viktig element i avtalen etter krisene for få år siden da leveransene av russisk naturgass ble stanset på grunn av uenighet mellom Ukraina og Russland.

Ukraina håper partnerskapsavtalen kan undertegnes på et møte i Litauen i november mellom EU og nabolandene i Øst-Europa.

Krise

Janukovitsj sa han er optimistisk etter mandagens møte, og at den ukrainske regjeringen er fast bestemt på å innfri kravene slik at en avtale kan inngås.

En partnerskapsavtale mellom EU og Ukraina har vært forberedt i mange år, men fengslingen av Timosjenko har kastet forholdet ut i dyp krise.

Mandag samlet tusener av mennesker seg i Kiev for å kreve at Timosjenko løslates og protestere mot politisk undertrykking under Janukovitsj.