— Han overleverte oppsigelsesbrevet i morges, og styret vil tre sammen i ettermiddag for å drøfte saken, sier en kilde i den kypriotiske sentralbanken til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Personer med store bankkonti på Kypros risikerer å miste rundt 40 prosent av innskuddene, advarer Kypros' finansminister Michalis Sarris.

En ny avgift på bankinnskudd skal etter planen innføres som ledd i en redningspakke for kypriotiske banker. Størrelsen på avgiften er ikke fastsatt, men kan ifølge Sarris bli på opptil 40 prosent for de største innskuddene i landets to største banker.

— Jeg kan ikke fastslå noe, men jeg har sett forslag i den størrelsesordenen, sier finansministeren til BBC.

Kypros får 10 milliarder euro i kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet for å redde landets økonomi og skakkjørte bankvesen. Men for å få hjelpen må kypriotene stille med 5,8 milliarder euro selv i tillegg til å innføre sparetiltak og kutt.Det får store konsekvenser for landets to største banker.

Stenger

Banken Laiki stenger dørene. Kunder med innskudd på under 100.000 euro skjermes, mens større kontoer kommer til å ta store tap. Også i Bank of Cyprus fryses kontoer på over 100.000 euro, og analytikere mener man til slutt kan ende opp med tap på mellom 30 og 45 prosent.

Kypros har vært kjent som et skatteparadis, og utlendinger har plassert store summer i landets banker. Det er mange russiske kontoer i landet, og løsningen på den kypriotiske bankkrisen har skapt raseri i Moskva.

Smertefull

President Nikos Anastasiades på Kypros kaller den nye avtalen med EU smertefull, men sier den er den beste løsningen under de rådende omstendighetene.

Den kypriotiske sentralbanken innfører nå kapitalkontroll som et midlertidig tiltak for å unngå kaos når bankene åpner igjen tirsdag og torsdag etter å ha vært stengt i over en uke.