I det første angrepet ble en israelsk fotgjenger drept og fem personer såret da en gravemaskin mandag dundret inn i en buss i Jerusalem. Førerens familie blir avhørt for å bringe på det rene om det var en enkeltstående hendelse, eller om det kan være snakk om en organisert aksjon.

— En 25 år gammel fotgjenger ble overkjørt av gravemaskinen, og bussjåføren fikk lette eller moderate skader, sier Zaki Heller, som er talsmann for den israelske redningstjenesten. Det var ingen passasjerer på bussen da den veltet.

Hendelsen skjedde i nærheten av et universitet i Vest-Jerusalem, ifølge avisen Haaretz. Føreren av gravemaskinen var palestiner.

Ros fra Hamas

Noen timer senere ble en soldat skutt av en mann som deretter flyktet på en ventende motorsykkel. Israelsk politi sier at de etterforsker begge hendelsene som terrorhandlinger. Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for de to angrepene, men de høster lovord fra Hamas.

— Vi hyller de heroiske operasjonene i Jerusalem, som er en naturlig reaksjon på forbrytelsene som okkupantene har gjort mot vårt folk, sier en av deres talsmenn.

Siste i rekken

I 2008 var det to ulike hendelser der en anleggsmaskin ble kjørt inn i en buss på israelsk jord. Tre mennesker ble drept, to av dem var førerne som ble skutt av politiet.

I 2011 kjørte en arabisk lastebilsjåfør inn blant fotgjengere og personbiler i Tel Aviv. Her ble én person drept, mens føreren ble dømt til livsvarig fengsel.

Haaretz skriver at politiet i Jerusalem ruster opp etter mandagens hendelser. I tillegg endte Israel sin sju timer lange ensidige våpenhvile klokken 16 norsk tid, som Hamas ikke tok del i.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at deres operasjoner fortsetter som vanlig.

— Operasjonene i Gaza fortsetter vil fortsette inntil ro og sikkerhet er sikret for Israels borgere, sier Netanyahu.

Det er 28 dager siden Israel startet operasjonen «Protective Edge» (©NTB).