Strid om utfallet av presidentvalget har forpurret arbeidet med å få på plass avtaler for det utenlandske nærværet etter 2014. Resultatet kan bli en «Irak-løsning», hvor alle utenlandske soldater forsvinner og etterlater seg et sikkerhetstomrom.

Norge diskuterer situasjonen med allierte land på NATOs toppmøte i Wales.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har «et godt håp» om å få på plass et rammeverk for et videre engasjement for opptrening og støtte, men legger til:

— Jeg tror de aller fleste landene, inkludert amerikanerne, planlegger for alle eventualiteter.

— Det gjør Norge også?

— Absolutt. Det må vi gjøre, både for null-opsjonen og fortsatt tilstedeværelse, sier hun.

Begge de afghanske presidentkandidatene skriver i et brev til NATO-toppmøtet at de arbeider for å danne en nasjonal samlingsregjering. De lover at de skal undertegne de nødvendige avtalene, ifølge brevet som Ritzau har fått tilgang til. Men når det kan skje, er uvisst.

«Oppdrag utført»

NATO-toppmøtet i Wales ble opprinnelig planlagt nettopp for å markere «oppdrag utført» i Afghanistan. Men i dag preges landet av elendig sikkerhet og et Taliban på fremmarsj, også i «norske» områder.

Det skaper frykt for at alle milliardene som er investert i sykehus, skoler og infrastruktur, skal gå tapt hvis opprørere igjen overtar makten.

Torsdag ble 18 mennesker drept og 150 såret da Taliban-opprørere sprengte to lastebilbomber i byen Ghazni.

At de utenlandske styrkene forsvinner ut, kan bety at opprørernes aktivitet avtar. Men analytikere åpner også for at det kan forverre sikkerheten i landet ytterligere og i verste fall føre til borgerkrig.

I Irak anses USAs brå tilbaketrekking som en årsak til at landet nå vakler på kanten av stupet.

- Tiden er knapp

NATO mener alliansen har nådd det opprinnelige målet om å sørge for at Afghanistan ikke lenger er et fristed for terrorister.

— Tiden er knapp. Vi må snart vite om avtalene blir inngått. Vi nærmer oss datoen da avgjørelsen må tas, sa Rasmussen til pressen da han ankom NATO-toppmøtet i Wales torsdag.

— Det haster egentlig i går, sier Søreide på spørsmål om når fristen er ute for å få til en avtale.

Norge har rigget ned i Afghanistan, men åpnet for å fortsette sitt oppdrag i Kabul. Der driver norske spesialsoldater opplæring av afghansk spesialpoliti.

— Hvis vi skal fortsette å bidra militært, kommer vi til å være konsentrert i Kabul, sier Søreide.

- Maktspill

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke være med på at samarbeidet med afghanerne nå er i ferd med å falle sammen i innspurten.

— Jeg vil ikke beskrive at det kollapser, og jeg tror vi vil se en avtale. Jeg tror vi kommer til se løsninger fremover, men det tar tid, det er mye maktspill i Afghanistan, sier hun.

— Vi er ikke ferdige med stabiliseringsprogrammet, på det området er vi langt fra «oppdrag utført», sier hun.

Solberg understreker at man ikke kan påføre et land utvikling, demokrati og rettsstyre utenfra, men at det må vokse innenfra.