Statsminister Erna Solberg uttrykte torsdag betydelig skepsis til en Nato-dominert innsats mot Den islamske statens (IS) fremrykking i Irak og Syria.

— Foreløpig arbeider vi med å gjennomføre det vi skal på det humanitære området. Det er heller ikke noe annet vi ser for oss at vi skal gjøre for øyeblikket, sa statsministeren.

Norge skal fly inn humanitær hjelp til Nord-Irak med et militært Hercules transportfly. Å delta i krigsoperasjoner, slik USA gjør med sine luftangrep mot IS, har så langt ikke vært noe Norge har ytret ønske om å være med på. Solberg har tydelig advart mot at vestlige land skal ta føringen og dominere en væpnet kamp mot islamistene.

— Selvfølgelig kan både Nato og enkeltland bidra med trening, hjelp og utstyr. Men hvilket bilde skal vi skape? Skal det være et bilde av en konflikt mellom Vesten og radikal islam, eller skal av en konflikt der andre muslimer, som ikke ønsker dette brutale regimet, slår det tilbake selv? spurte Solberg.

Hennes tydelige ønske er at land i regionen der IS opererer må ta en ledende rolle.

På listen over landene som USA så langt har bedt om å delta, var åtte Nato-land, hvorav Tyrkia er det eneste med overveiende muslimsk befolkning. De andre landene er Storbritannia, Tyskland, Canada, Polen, Frankrike, Italia og Australia.