Det ubemannede flyet ble skutt ned av en rakett av typen Patriot da det kom inn i israelsk luftrom i nærheten av grenseovergangen Quneitra, opplyser det israelske forsvaret i en uttalelse søndag ettermiddag.

— Vi har gjentatte ganger sagt at vi kommer til å besvare enhver krenkelse av vår suverenitet, heter det videre.

Israel erobret 1.200 kvadratkilometer av Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967. Senere er området annektert, en handling som ikke anerkjennes av det internasjonale samfunnet. Syria og Israel inngikk en våpenhvileavtale i 1974, men ettersom landene fortsatt er i krig, overvåkes området av FN.

Den syriske delen av Golanhøydene kontrolleres nå i stor grad av ytterliggående ekstremister som kjemper mot både den syriske regjeringen og andre opprørsgrupper. Ifølge den israelske avisen Haaretz er det uklart om den nå uskadeliggjorte dronen faktisk var på vei til Israel, eller om den krysset grensen ved en feil.

FN-soldater fanget

De siste dagene har det vært kamper mellom opprørere i Syria og FN-soldater i området rundt Quneitra. 44 FN-soldater er bortført av den ytterliggående Nusrafronten, som kriger både mot den syriske regjeringen og andre opposisjonsgrupper.

Fijianerne ble tatt til fange da væpnede opprørere stormet grenseovergangen på Golanhøydene. Opprørerne antas å komme fra Nusrafronten, en opprørsgruppe som oppsto i borgerkrigen i Syria, og som har bånd til al-Qaida.

Anklager mot FN

Nusrafronten sa angivelig søndag at FN-gislene ble tatt som hevn for FNs «hemmelige samarbeid» med det syriske regimet.

— FN har fullstendig ignorert alle massakrene som er begått og fortsatt begås av denne hensynsløse fienden mot forsvarsløse muslimer, het det i en uttalelse som tillegges opprørsgruppen. Her vises det til de mange massakrene begått av president Bashar al-Assads regime.

Meldingen ble publisert på en jihadistnettside, men det er foreløpig ikke blitt bekreftet at den virkelig kommer fra Nusrafronten.

I meldingen anklages FNs observatørstyrke UNDOF for gjentatte ganger å ha latt Assads styrker angripe «sårbare muslimer» i buffersonen mellom Syria og Israel.

- I god behold

Nusrafronten opplyser videre at de bortførte soldatene er i god behold, og at de er på at trygt sted. FN opplyste selv før helgen at troverdige kilder har opplyst at de fredsbevarende soldatene er i god behold.

Fijianske myndigheter bekreftet lørdag at gislene er flyttet ut av den FN-kontrollerte buffersonen. Forhandlingene om å få gislene frigitt pågikk søndag fortsatt, opplyser Fijis hærsjef.

Harde kamper

Lørdag angrep de væpnede islamistene i Nusrafronten en annen gruppe FN-soldater på Golanhøydene, men tidlig søndag bekreftet det filippinske forsvaret at samtlige filippinske FN-soldater på Golanhøydene var kommet seg i sikkerhet.

Først klarte 32 av dem å komme seg vekk med bistand fra irske styrker. Ytterligere 40 FN-soldater måtte kjempe lenge mot opprørere som prøvde å ta seg fram til der de oppholdt seg. Etter sju timer med skuddveksling mot opprørerne klarte FN-soldatene å komme seg i sikkerhet ved en FN-stilling drøye 2 kilometer unna.