- Nå er det over

— Det kommer ikke mer aske over Norge og Europa, sier professor Jan Mangerud.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

I dag har de gode nyhetene stått i kø: For første gang på en uke kan meteorologene varsle en askefri dag. Luftrommet over Norge er åpent, og tre av fire fly går som normalt i Europa.

Samtidig minsker aktiviteten i Eyjafjallajökull jevnt og trutt — ett av kraterne ser nå ut til å ha sluknet.

— Ja, nå er det stort sett over, sier Jan Mangerud, professor emeritus ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessentret.

— Utbruddene slutter nok ikke, men det kommer ikke ny aske over Norge eller Europa. Vi kan nok tellene askeplagene fremover i dager, ikke uker, sier han.

Les også

- Vulkanen sover ikke ennå

Har smeltet isbreen

Professoren forklarte i en kronikk lørdag hvorfor utbruddet til Eyjafjallajökull fører med seg så mye aske. Isbreen som dekker vulkanen «gjør at det er en ekstra vekt på den trykk-kokeren som vi kan si at magmaet er, en vekt som forsvinner raskt når det glødende magmaet når opp i isen. Men mer viktig er vannet, som gir mer eksplosivitet, kjøler boblene raskt til glass, og forårsaker store mengder veldig varm damp som hjelper til med å sende askeskyen høyt til værs».

Vulkanen har nå smeltet et stort hull i isbreen som dekker den.— Dersom ikke breen hadde vært der, ville vi aldri fått et eksplosivt utbrudd - det ville bare vært flytende lava. Og nå som lavaen ikke treffer vann, vil den bare flyte opp og legge seg ved toppen, sier Mangerud.

Han understreker samtidig at utbruddene vil fortsette.

— Utbrudd som dette tar seg ofte en hvil på noen dager eller uker, før det kommer igjen. Det er typisk, og det er ingen som vet om utbruddet vil vare i uker eller måneder. Men det blir ikke så eksplosivt, og det blir ikke så mye aske, sier professoren.

Han vil ikke utelukke at det kan renne vann fra breen ned i vulkanen, og at det dermed kan komme nye eksplosive utbrudd - og en ny støvsky. Men denne vil plage islendingene, og ikke resten av Europa.

Les også

Slipper p-smell etter askekaoset

Frykter ikke Katla

Flere eksperter har de siste dagene vært bekymret for at utbruddet til Eyjafjallajökull kan utløse et større utbrudd fra Katla, en av de farligste og mest aktive vulkanene på Island.

Professor Mangerud er ikke bekymret.

— Sannsynligheten er overdrevet. De siste tusen år har Katla hatt omtrent to utbrudd per hundre år. To eller tre ganger har disse kommet etter utbrudd på Eyjafjallajökull, men det er ingen som har kunnet forklare noen forbindelse - så det kan like gjerne være tilfeldig. Katla kan ha utbrudd i morgen, men det kan like gjerne komme om ti år, sier han.

Les også

I dag blir det askefritt

Nå som lavaen ikke treffer vann, vil den bare flyte opp og legge seg ved toppen

Jan Mangerud

Senest i dag advarte den islandske presidenten Ólafur Grimsson mot at utbruddet den siste uken bare har vært «en liten øvelse på det som kommer».

— Jeg er enig i at dette er et bittelite utbrudd. Islendingene har jo utbrudd hele tiden, og andre utbrudd har gjort mye mer skade. Det nye har vært askeskyen, som gjør at utbruddet også påvirker Europa, sier Mangerud.

Han legger til at Katla måles stadig vekk, og at det ikke er noen tegn på at den har rørt på seg eller hevet seg de siste ukene. Dessuten er det feil at Katla ikke har hatt utbrudd siden 1918, slik enkelte hevder. Katla har hatt flere utbrudd siden, de har bare ikke smeltet den rundt 800 meter tykke isen som ligger over vulkanen, sier professoren.

— Katla kommer en dag, men vi har ingen grunn til å tro at den kommer nå.

Publisert: