Olje skyller inn langs kysten av Louisiana

Olje fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon har nå begynt å skylle inn langs kysten av Louisiana.

De sårbare våtområdene ved utløpet av elva Mississippi er nå truet av olje fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/SCANPIX
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Guvernør Bobby Jindal erklærte torsdag unntakstilstand i delstaten, og ba sent torsdag om at det blir satt inn 6.000 soldater fra Nasjonalgarden for å drive opprenskningsarbeid.

Det hvite hus slo fast at oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning og lovet å sette inn alle ressurser.

5.000 fat olje lekker daglig ut i havet fra brønnen der Deepwater Horizon havarerte, noe som til nå har resultert i et oljeflak på størrelse med West Virginia.

Torsdag kveld nådde oljen de sårbare sumpområdene ved utløpet av elva Mississippi, bekreftet en talsmann for de lokale myndigheter i området.

Må renske opp

Det hvite hus vil holde oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet gjør alt i sin makt for å bøte på skadene.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, understreker at det britiske oljeselskapet også må ta regningen for det framtidige oppryddingsarbeidet.

President Barack Obama slår fast det samme, men lover å bistå.

— Min administrasjon vil bruke enhver tilgjengelig ressurs og kanskje også forsvarsdepartementets ressurser, sier Obama.

Lenser

Flere titalls kilometer med oljelenser er lagt ut de siste dagene, i et forsøk på å hindre oljen fra å nå land. Det er også gjort forsøk på kontrollert brenning av oljen, men mengdene har vist seg for store.

BP arbeider på sprengt med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass.

Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle, og ulykken er nå i ferd med å få politiske følger i USA.

Krever letestans

Presidet Barack Obama åpnet nylig for ny oljeleting til havs, til tross for sterk motstand langt inn i sitt eget parti.

Motstanden kom til syne torsdag da senator Bill Nelson i Florida, som er demokrat, varslet et lovforslag som midlertidig vil blokkere Obama-administrasjonens beslutning om å åpne for ny oljeleting utenfor kysten av USA:

Nelson viser til risikoen for en potensiell «miljømessig og økonomisk katastrofe» som følge av utslippet fra Deepwater Horizon.

— Inntil vi vet hva som skjedde, ber jeg om øyeblikkelig stans i all oljeleting langs kysten, skriver Nelson i et brev til Obama der han begrunner lovforslaget.

Publisert
Flere titalls kilometer med oljelenser var ikke nok til å forhindre at oljesølet fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen nådde land i Louisiana. Foto: REUTERS/SCANPIX